21. jun  2018. 17.56  | Izvor: Tanjug

Predstavnici Srbije, EU i regiona o ribarskoj proizvodnji

ČAČAK -

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je radionicu za razvoj ribarskih proizvoda, koja je danas u firmi Pricipal Duo u Čačku okupila predstavnike iz Svetske trgovinske organizacije, ministarstva zemalja u okruženju i firme "Euro fiš" koja je zaduženi za kontrolu ribarstva u EU.

Marica Mladenović iz firme " Principal Duo " iz Čačka navela je da je njihova firma izabrana od strane resornog ministarstva kao reprezentativna kompanija u poslu sa ribarstvom, kako bi ugostila 30 posetila.

riba

Srbija je u postupku pridruživanja EU, gde se očekuje otvaranje Poglavlje 13 koje se odnosi baš na ribarstvo. Mi smo odabrani jer poslujemo po međunarodnim standardima i već nekoliko godina unazad aktivno učestvuje u rešavanju i usklađivanju zakonske regulative i pravilnika sa EU. Konkretno je sada u toku izmena pravilnika o kvalitetu riba”, istakla je Mladenović

Mirko Novković iz Ministarstva poljoprivrede naveo je da se radionica održava u saradnji sa Eurofišom i Privrednom komorom Srbije koja se odnosi na trgovinu i razvoj ribarskih proizvoda u svetu i regionu.

Ovde imamo predstavnike zemalja regiona, ali i Norveške, Danske, Ukrajine, Belorusije i druge. Cilj posete je da predstavimo ono sa čim Srbija raspolaže. Firma Principal Duo je pokazatelj kako treba raditi. Mi za nekoliko dana otvaramo proces pregovora sa EU u oblasti ribarstva, to je jedno novo poglavlje za koje smatramo da ćemo ga uspešno i zatvoriti, jer to znači otvaranje velikog tržita za nas”, kazao je Novković.

On dodaje da je ponosan na činjenicu da su naši prerađivači proizvoda ribarstva u velikom broju prilagođavaju uslovima EU, pre svega u bezbednosti hrane, kao i u pravilima koja se odnose na nasledljivost proizvoda ribarstva koja su inače, specifična u odnosu na ostale grane.

Smatramo da novim pravilnikom o podršci investicija, gde se svake godine proširuje lista opreme koju naši prerađivači mogu da nabave u ribarstvu, moći ćemo proširiti plasman proizvoda na tržištu. Za to je potrebno i da se uradi analiza nacionalnih potencijala, kako bi kroz IPARD sredstava mogli da dođu do novca”, istakao je Novković.

Jedan od posetioca bio je i Hamdija Čivić iz Ministarstva vanjske trgovine ekonomskih odnosa BiH i direktor Ureda za normalizaciju plaćanja u poljoprivredi BiH, koji je naveo da je ovo dobra prilika za uspostavljanje kontakata.

Nama ova iskustva mnogo znače, pored seminara, jer je ovo konrektna razmena ideja. Mislim da generalno ni BiH ni Srbija ne stoje dobro u sektoru ribarstva. Imamo dosta prirodnih resursa i potencijala, ali je sve izgleda do ljudskog faktora koji treba da iskoristi sve to. Treba da se poradi i na tradiciji ishrane jer kod oba naroda riba nije primarna u potrošnji, a trebalo bi da bude”, kazao je Čivić.

to se tiče subvencija, on je istakao da u BiH poljoprivredni proizvođači imaju veću svest od donosioca odluke i kreatora poljoprivrednih politika i da oni kao država značajno zaostaju u celom regionu.

Viktorija Ćomo iz FAO regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju zahvalila se ministarstvu što je organizovalo radionice za zemlje iz regiona koje su na putu pridurživanja EU.

Prema njenim rečima, Srbija je najnaprednija u tom procesu jer ima i prerađivačke potencijale i biće preporuka kako treba raditi.

Direktor firme " Principal Duo " iz Čačka Vladimir Stoimirović rekao je da kompanija postoji od 2001. godine i da se bavi uvozom, distribucijom i proizvodnjom ribe.

Naša distributivna mreža pokriva tržište Srbije, od Preševa do Subotice. Snabdevamo ribarnice, super markete, hotele, restorane kao i sve privredne subjekte koji se bave ribom kao i mi. Naša kompanija godišnje distribuira oko 5.000 tona ribe. Međutim, statistika je takva da je to uglavnom bila jeftinija riba koja je mogla da se ponudi srpskom tržištu. Nama je cilj da svojim učešćem u servisu, doprinesemo da se doda vrednost na određene ribe od kojih pravimo filete ili dorađujemo na bilo koji način”, kaže Stoimirović.

Principal Duo počeo je da izvozi i u Crnu Goru, gde pokriva jedan deo tržišta, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Poglavlje 13 je trenutno na redu, kao i usaglašavanje zakona Evropske unije i Srbiji o ribarstvu. Održano je predavanja na tu temu, koji trenutno vlada u EU o kontroli ulova ribe kao i o resursima, kako se oni ne bi uništili. Sve ovo Srbija u narednom periodu mora da prati i da primeni. Bitna stvar je da zakon bude usaglašen sa EU prvenstveno zbog bržeg protoka dokumentacije i robe. Sada recimo ne možemo uvoziti neke vrste ribe zbog starih zakona", rekao je Stoimirović.

Mi nemamo izlaz na more pa su naši zakoni specifični, ali ćemo naći svoje mesto u celoj toj priči i moći ćemo da taj posao oplemenimo time što kod nas ima ljudi koji hoće da rade i mogu da doprinesu da naša cena prerade ribe bude konkurentnija od trenutne situacije kakva je u EU, rekao je on.

Kada je u pitanju živa riba, Srbija ima samo pastrmku i šarana, za sada u određenoj industrijskoj količini.

Mi pravimo ono što možemo da ponudimo srpskom tržištu i prilagođavamo se zahtevima kupaca. Dosta radimo lignju jer je ona interesantna za Crnogorsko primorje za turističku sezonu, jer su strani turisti navikli da imaju izbor morske hrane i mi tu nalazimo svoje mesto. Od samog početka poslovanja mi se trudili da budemo korak ispred onoga šta tržište traži”, ističe vlasnik firme Principal Duo .