Četvrtak, 21.06.2018.

17:28

Italijan napravio pometnju Merkelovoj: "Pozvala me je..."

Italijanski premijer Đuzepe Konte kaže da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je došlo do nesporazuma u vezi sa nacrtom saopštenja EU o imigraciji.

Izvor: Tanjug

Italijan napravio pometnju Merkelovoj:
Foto: Tanjug/AP/Gregorio Borgia

On je najavio da će nacrt biti povučen.

Konte je pretio da neće prisustvovati okupljanju evropskih lidera u Briselu u nedelju u znak protesta protiv nacrta saopštenja kojim se, između ostalog, poziva da se tražioci azila odmah vrate u zemlju EU u koju su prvo ušli, što je često Italija, podseća Rojters.

"Upravo me je nazvala kancelarka Angela Merkel, zabrinuta zbog mogućnosti da bih ja mogao da ne prisustvujem samitu u nedelju u Briselu o imigraciji", naveo je Konte na svom nalogu na Fejsbuku.

On je naglasio da nije mogao da prihvati nacrt kakav je bio.

"Kancelarka je pojasnila da je došlo do nesporazuma. Nacrt teksta, koji je objavljen juče, bice odložen", dodao je Konte.

Italijanski premijer potvrdio je potom da će otputovati na samit u Briselu.

U nacrtu zajedničkog saopštenja, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da će se lideri zemalja EU koje su prve na udaru migracija, obavezati u nedelju, 24. juna, da pojačaju napore da se smanji dolazak migranata u Evropu i ograniči kretanje onih koji su zatražili azil.

Vanredni sastanak EU sa ciljem pronalaženja evropskog rešenja za izbegličko pitanje biće održan u nedelju u Briselu.

Ovaj vanredni sastanak predstavlja pripremu za Samit EU koji je zakazan za 28. i 29. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: