Najnovije vesti
Vesti Beograd
AMBROZIJA raste na preko 100.000 HEKTARA širom prestonice

AMBROZIJA raste na preko 100.000 HEKTARA širom prestonice

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović najavio je danas da će se 26. juna, na sednici Skupštine grada, pred odbornicima naći i Program za monitoring i suzbijanje ambrozije na teritoriji prestonice.

AMBROZIJA Foto: Čitalac Blica / RAS Srbija
AMBROZIJA

– Grad Beograd je tokom 2017. godine pristupio organizovanom i sistemskom suzbijanju ove korovske biljke. Izvršen je monitoring i njen rast je mapiran na više od 100.000 hektara, dok je na više od 30 hektara ambrozija hemijski uništena. Za ovu godinu je planirano da se duplira monitoring i mapiranje terena gde raste ambrozija, kao i da se hemijski tretira oko 60 hektara – precizirao je Mladenović.

On je istakao da je Grad Beograd u tu svrhu namenio 30 miliona dinara iz budžeta, a sve sa ciljem sistemskog rešavanja problema sa ambrozijom.

Najveći problem, kako je naglasio pomoćnik gradonačelnika, predstavljaju parcele u privatnoj svojini kojima gradske službe za suzbijanje ambrozije nemaju pristup.

- Reč je, pre svega, o neuređenim površinama, različitim deponijama ili građevinskom zemljištu koje nije privedeno nameni - naveo je Mladenović.