Najnovije vesti
Vesti Politika
ZAŠTO JE EU LJUTA NA SRBIJU? Brisel ubeđen da ukidanjem viza nagrađujemo zemlje koje ne priznaju Kosovo

ZAŠTO JE EU LJUTA NA SRBIJU? Brisel ubeđen da ukidanjem viza nagrađujemo zemlje koje ne priznaju Kosovo

Vlasti u Srbiji u poslednjih mesec dana trpe oštre kritike iz EU, jer su za godinu dana ukinule vize građanima velikog broja "trećih zemalja". Iako Brisel zvanično tvrdi da se time otežava borba protiv ilegalnih migranata, problem je i što Srbija ukidanjem viznog režima "nagrađuje" države koje nisu priznale Kosovo ili su povukle njegovo priznanje.

zastave srbija evropska unija07 foto O. Bunic Foto: O. Bunić / RAS Srbija
zastave srbija evropska unija07 foto O. Bunic

U proteklih godinu dana vize smo ukinuli Indiji, Iranu, Bahamima, Barbadosu, Jamajci, Mauricijusu, Meksiku, Sent Vinsentu, Grenadinima, Paragvaju i Kolumbiji. Takođe, bezvizni režim sa Srbijom dobili su i Surinam, Gvineja Bisao i Burundi.

Da postoji veliki problem srpske politike prema viznoj liberalizaciji sa trećim zemljama ukazao je prvo državni sekretar u slovenačkom MUP-u Boštjan Šefic, koji je kao naročito problematično izdvojio ukidanje viza Iranu i još nekim afričkim državama.

Potom su kritike stigle i iz Evropskog saveta koji je u svom izveštaju naveo da bi Srbija trebalo da se "uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutost”".

Zagrebački "Jutarnji list" otišao je korak dalje i preneo reči neimenovanog evropskog zvaničnika, koji je naveo da bi zbog svega toga Srbiji mogao da bude ukinut bezvizni režim.

Da li je ta opcija zaista moguća i šta je u pozadini ovih kritika koje dolaze iz EU?

Problem Irana

Istina je da je Srbija možda i nesmotreno ukinula vize građanima pojedinih država, a tu se naročito izdvajaju oni koji dolaze iz Irana. Sa ovom zemljom srpske vlasti sklopile su sporazum o viznoj liberalizaciji u avgustu 2017. godine, od kada naglo raste priliv iranskih "turista".

Prihvatni centar za migrante u Krnjači
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Prihvatni centar za migrante u Krnjači

Prema zvaničnim podacima, od septembra do danas u Beograd je stiglo 16.268 iranskih državljana i to avio-letovima turskih i zalivskih kompanija. Zbog povećane potražnje za Beogradom kao destinacijom, nakon 27 godina pauze, dve iranske avio-kompanije su ugovorile direktne letove Teheran-Beograd.

Srpskim vlastima se zamera što se veliki broj tih "turista", navodno, ne vraća u svoju državu, već ilegalnim putevima nastavlja put ka Zapadnoj Evropi.

Ministar turizma Rasim Ljajić međutim navodi da nisu tačne cifre da na hiljade njih ostaje u Srbiji po kampovima i da odlaze dalje na Zapad. On za "Blic" kaže da se u prihvatne centre prijavilo ukupno 508 Iranaca, kao i da su 554 iranska državljanina sprečena da uđu u Srbiju, uglavnom zbog falsifikovanih isprava.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

- Najveći broj njih se vraća svojim kućama. Mi imamo najveći interes da sprečimo zloupotrebe bezviznog režima. U septembru ćemo potpisati sporazum o readmisiji, a iranske vlasti su saglasne da vratimo sve njihove državljane koji zloupotrebljavaju bezvizni režim - ističe Ljajić.

Ukidanje viza - Kosovo

Za Brisel je, čini se, možda veći problem što Srbija ukidanjem viza nagrađuje zemlje koje nisu priznale Kosovo ili koje su povukle priznanje nezavisnosti KiM. Ako se pogleda lista država kojima su ukinute vize za Srbiju, samo jedna među njima je priznala južnu pokrajinu i reč je o Kolumbiji. Sve ostale su ili čvrste u stavu da ne priznaju nezavisnost KiM ili su povukle priznanje.

A kakva je bila dinamika ukidanja viza "trećim zemljama"?

Ilustracija
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Ilustracija

U avgustu 2017. bezvizni režim je uveden za građane Indije i Irana, koje podržavaju stav Srbije oko Kosova. U novembru iste godine priznanje KiM je povukla Gvineja Bisao, da bi joj u aprilu 2018. bile ukinute vize. U međuvremenu su vlasti u Prištini tvrdile da je ta država ponovo priznala Kosovo, ali je predsednik Skupštine te zemlje prilikom njegove posete Srbiji 31. maja ove godine to negirao.

U februaru 2018. je bezvizni režim uveden za građane Bahama, Jamajke, Mauricijusa, Meksika, Sent Vinsenta, Grenadina, Paragvaja i Kolumbije, koja je jedina u toj grupi država priznala Kosovo.

Istog meseca ukinute su vize i Barbadosu, koji se svega šest dana kasnije ipak odlučio da prizna nezavisnost KiM.

Bezviznim režimom "nagrađen" je i Surinam, koji je u oktobru prošle godine povukao priznanje južne pokrajine, a građanima te države dva meseca kasnije ukinute su vize.

Priznanje nezavisnosti KiM povukao je i Burundi u februaru ove godine, a krajem maja uveden je bezvizni režim za građane te države.

Dačić: Politički pritisak zbog Kosova

Gledajući spisak zemalja sa kojima je Srbija skopila sporazume o viznoj liberalizaciji, jasno je da problem ne može da bude u migrantima, osim u slučaju Irana, a pitanje da li se uopšte radi o velikom broju.

Ivica Dačić
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Ivica Dačić

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, kaže za "Blic" da će razgovarati sa predstavnicima EU, ali da kada se pogleda statistika biće jasno da nema nikakve veze između ukidanja viza i povećanja broja migranata iz tih država.

- Pokazaćemo statističke podatke. Spremni smo i da revidiramo odluku, ako zaista ima problema. Međutim, ovde je problem nešto drugo. Oni misle da na taj način utičemo na njihove odluke o Kosovu. Ovde se radi o političkom pritisku, a do ukidanja bezviznog režima sigurno neće doći - navodi Dačić.