Liberija povukla priznanje Kosova, želi partnerstvo sa Srbijom

Tanjug/Beta

20. 06. 2018. u 15:21

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti

Либерија повукла признање Косова, жели партнерство са Србијом

Foto Tanjug

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

"Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU“, navodi se u noti.

LIBERIJA: ŽELIMO PARTNERSTVO SA SRBIJOM


Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli rekao je danas u Beogradu da Liberija želi partnerstvo sa Srbijom.


"Ono što danas radimo nije čudno, mi smo danas nova vlada, nova demokratija i pokušavamo da formiramo partnerstva s vama. Potpisali smo ugovore i ti bilateralni sporazumi će biti korisni za oba naroda. Liberija je zainteresovana za građenje dobrih odnosa sa Srbijom i taj odnos je odnos koji želimo da gradimo - partnerstvo koje će doneti rast i razvoj obe zemlje", rekao je Findli na konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije ivicom Dačićem.


Prema njegovim rečima, Srbija je kroz bivšu Jugoslaviju uvek bila prijatelj Liberije, i da je ova poseta "prilika za okretanje nove strane u odnosima" dve zemlje.


Findli je tom prilikom Dačiću uručio notu o poništavanju liberijskog priznanja Kosova.


Ministar Dačić je rekao da je Srbija ponosna na istoriju odnosa sa Liberijom iz vremena Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih, i dodao da će se sledeće godine obeležiti šest decenija diplomatskih odnosa Beograda i Monrovije.


"Mi baštinimo tradiciju dobrih odnosa sa Liberijom i u tom smislu smo danas potpisali čitav niz sporazuma. Dogovorili smo se da probamo da resetujemo odnose i jedni dugima pomažemo u raznim sferama i oblastima", izjavio je Dačić.


Kako je naveo, razgovarano je o političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i koordinisanom nastupu u međunarodnim organizacijama.


"Ovo je samo početak našeg strateškog partnerstva", rekao je šef srpske diplomatije, i naveo da "osuđuje" sve političare koji su zapostavili odnose s afričkim zemljama.


Ministri su potpisali sporazume o prijateljstvu i saradnji, o ekonomskoj saradnji, o saradnji u oblasti turizma, memorandum o razumevanju ministarstava spoljnih poslova o političkim konsultacijama, sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i sporazum o saradnji diplomatske akademije MSP Srbije i spoljnopolitičkog instituta Liberije.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Milan, London

20.06.2018. 15:30

Imali smo jedno povlacenje priznanja iz Juzno Americke drzave a sada i iz Afrike. Na redu je da jedna Azijka zemjla ucini isto - pre nego sto Evropljani pocnu sa svojim povlacenjima. Pocelo je, pocelo...

Boki

20.06.2018. 15:31

da se ja pitam svi bi trebali da se povuku i puste srbiju da resi problem a ne ovako svi se mesaju svi su gazde u nasoj zemlji zato tako i prolazimo

Deki

20.06.2018. 15:37

Bravo za Dacica i SPS. Jos jednom su dokazali da SPS ima ubedljivo najbolji kadar...Trivan,Antic,Ruzic...sve pohvale.

maniks

20.06.2018. 15:41

Bravo za Liberiju. A hoce li neko od ,, iskrenih prijatelja Srbije ,, sa zapada povuci priznanje.. Mogla bi mama Merkel da da primer svima.

D.Morrissey

20.06.2018. 16:00

To samo kada pocne tako, povucice ih dosta njih, Albanci ce shvatiti da nemaju nista od toda sto neko ih nazove telefonom i kaze im priznao sam vas. Sve te zemlje koje su ih priznale nisu jos nijedan Evro ulozili na Kosovu. Albanci su FIFI uplatili jednu milijardu dolara da ich prime, ne zato sto ich vole. To je novac od Narkotika, prostitucije, belog roblja, oruzija. Kada se Veseli Kadri slikao sa Trampom to je placeno 500 000 dolara.

Miki valjevo

20.06.2018. 16:05

I sta sad jel se pripaja nazad srbiji zalosne zemlje prizanavaju i ponistavaju priznanje korumpirani do zuba...

R Marković

20.06.2018. 16:31

@Miki valjevo - Ne razumeš ni sam sebe šta si napisao. Ali čini mi se da izvire neka sujeta i zloba iz tebe.

miki

20.06.2018. 16:17

Bravo! Dosad 5 zemalja je povuklo priznanje: Liberija, Burundi, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisau i Surinam.

Tixon

20.06.2018. 16:41

Sada je red na neku bratsku slovensku državu . Lično najviše očekujem od Češke i Slovenije , a pomalo i od Poljske . One su uvek imale malo veća ... , znate već...

Srđan, N. Beograd

20.06.2018. 20:36

@Tixon - Pa Češka je među prvima priznala Kosovo, hahahahaha !! Jes, od njih ćeš dočekati, ali malo morgen!

Pero

20.06.2018. 16:44

Liberija povlaci priznanje a juce Gvinea Bisao koj Dacic nas je upoznavao da je povukla priznanje juce Kosovo imonovala ambasadora.kome sada treba poverovati.

Lepo

20.06.2018. 22:46

Dajte statistiku: 1. Koliko zemalja ukupno ima2. Koliko je priznalo Kosovo, i koje su to zemlje3. Koliko je povuklo priznanje, koliko novih priznalo, i koje su to zemlje4. Koji je danas status (koliko zemalja priznaje koliko ne)