20. jun  2018. 13.03  | Izvor: Tanjug

Diplomatski golovi Putina zahvaljući Mundijalu

NJUJORK -

Kremlj možda nije u dobrim odnosima sa Zapadom, ali je Rusija domaćin svetskog prvensktva u fudbalu i zato ostatak sveta dolazi kod ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je CNN.

CNN navodi da svetski lideri dolaze u Moskvu na Mundijal, što diže ugled Putina i Rusiju stavlja u centar geopolitičkog dešavanja, a ruski predsednik osvaja važne diplomatske poene.

Kao primer navodi se ubedljiva pobeda Rusa na startu prvenstva protiv Saudijske Arabije.

U svečanoj loži, Putin je ugostio Saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su Putin i saudijski princ iskoristi taj susret da potvrde saglasnost oko svetske cene nafte.

Putinov ofanzivni "šarm svetskog prvenstva" nastavljen je i ove nedelje. U utorak je u Rusiju došao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš da bi zajedno s ruskim predsednikom gledao meč između Portugalije i Maroka.

Ruski predsednik će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun Džae-inu, nedugo nakon istorijskog samite između severnokorejskog lidera i predsednika Amerike u Singapuru.

CNN navodi da će Mun prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov gde će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika.

U pitanju je trodnevna poseta, koja će početi sutra.

Kao i zimske Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine i svetsko prvenstvo u fudbalu predstavljaju način da Rusija iskaže svoju samouverenost što se tiče povratka na svetsku političku scenu, konstatuje CNN .

Podsećajući na slučaj Krima, obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine, kao i slučaj trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke, CNN navodi da sve to nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, kao i da je, prema podacima FIFA , najviše ulaznica za svetsko prvenstvo prodato u Americi.

"A prisustvo na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju na ulicama Moskve i drugih ruskih gradova šalju snažnu vizuelnu poruku - Rusija dočekuje svet raširenih ruku i nije izolovana", zaključuje CNN .

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

Dejan  20. 06. 2018. | 13:08
Srbija se u Rusiju sprema od Putina nama drazeg nema.Plakace Cirih i Tirana a plakace i Kopakabana.