Izvor: B92

Možete li i da pretpostavite koliko turista mesečno obiđe Beograd? Među njima najviše ima Izraelaca, Turaka i Grka. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Beograda turisti se našem glavnom gradu rado vraćaju, ali ipak ima nešto što mu najviše zameraju.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović za “150 minuta“ kaže da su Turci ubedljivo najbrojniji turisti u Beogradu, zatim Grci, a da Izraelci fluktuiraju u prvih pet iz godine u godinu. Prošle godine su bili prvi po broju noćenja u Beogradu, a za ovu godinu statistike i dalje čekamo.

“Ima mnogo gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije, ako idemo dalje iz Nemačke, Italije i ono što je zanimljivo da već drugu godinu zaredom drastično raste broj dolazaka gostiju iz Kine. Ono što najviše zanima goste koji od skoro dolaze jeste da je ovo jedan od najstarijih gradova u Evropi. Njih interesuje bogata istorija, Beograd kao kulturna prestonica, ali i sve drugo. Dakle, ovo je grad u kojem, prema izveštajima stranih agencija, dobijate najveću vrednost za uložen novac. To ne znači da smo najjeftinija, nego najvrednija destinacija“, kaže on.

Zanimljivo je da je rečni turizam u velikom porastu u poslednjih nekoliko godina, pa je tako za 20 odsto povećan broj turista koji dolaze brodom.

“Nautički turizam je u velikom porastu. To je pre pet godina bila sporedna pojava, turisti koji su tako dolazili su jako kratko ostajali u Beogradu. Međutim, rast Beograda kao turističke destinacije u evropskim, donekle i u svetskim okvirima upravo je do toga i doveo. Postali smo destinacija u modi“, nastavlja.

Turci i Grci Beograd obožavaju jer smo im kao narod jako slični po mentalitetu, ali dovoljno različiti da zbog toga dođu. Naravno, imaju turisti i štošta da zamere Beogradu i njegovim stanovnicima. Prva najčešća žalba je taksi – ne smeta im cena taksija već divlji taksisti i odnosi pojedinaca prema mušterijama. Druga stvar je čistoća.

“Ali, ni to nije pitanje Gradske čistoće nego poštovanja samih Beograđana prema gradu. Koliko mi sami sebe poštujemo, toliko će nam ulice biti čiste“, zaključuje direktor TOB-a u razgovoru za “150 minuta“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.