Rusi nemilosrdni: Trampa dočekala katastrofalna vest

Ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin najavio je da će Rusija u najskorije vreme uvesti dodatne takse na uvoz američke robe.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

08:46

Rusi nemilosrdni: Trampa dočekala katastrofalna vest
Foto: Thinkstock

To je odgovor na američke takse na uvozni čelik i aluminijum, preneo je TAS.

"Zbog produžetka dejstva američkih zaštitnih mera vezanih za uvoz čelika i aluminijuma i odbijanja da se nadoknade ruski gubici, Rusija koristi svoja prava po propisima Svetske trgovinske organizacije i uvodi uzvratne mere za uvoz iz SAD", rekao je Oreškin i dodao da će mere u vidu dodatnih taksi na američku robu, uskoro početi da se primenjuju.

Prema njegovim rečima, mere će se ticati proizvoda koji imaju ekvivalent na ruskom tržištu i neće se negativno odraziti na makroekonomske pokazatelje.

Novinarima je u ministarstvu rečeno da će lista proizvoda na koje će biti uvedene takse biti sastavljena u narednih nekoliko dana.

SAD su u martu uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma, od 25 odnosno 10 odsto, i odnose se na sve zemlje koje izvoze u SAD.

Zbog toga je EU uvela uzvratne takse, a isto su najavili Kanada, Meksiko, Indija, Turska i drugi.

Podsetimo, na relaciji SAD - Kina opet je napeto. Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od svoje administracije da napravi novi spisak kineske robe na koju će biti primenjene nove sankcije. Izgleda da ga je Rusija neprijatno iznenadila...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: