AUSTRIJA PROTERUJE VEHABIJE  IZ BIH: Kući vraćaju sve propovedače radikalizma! Selefije u panici, raspuštena i Arapska verska zajednica!

odlučna borBa protiv islamista

AUSTRIJA PROTERUJE VEHABIJE IZ BIH: Kući vraćaju sve propovedače radikalizma! Selefije u panici, raspuštena i Arapska verska zajednica!

Austrija -

Austrijska vlada odlučila je da zatvori sedam džamija i planira da protera imame u okviru borbe protiv "politickog islama" i stranog finansiranja, a bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević tim povodom piše da je ova odluka posebno uznemirila radikalne vehabijske krugove u BiH, budući da će biti raspuštena i "Arapska verska zajednica".

"Arapska verska zajednica", naime, objedinjuje šest džamja, a Galijašević kaže da dileme nema i da oni koji žele da manifestuju selefijsko ludilo kao navodnu versku praksu i da za tu vrstu radikalizma primaju novac iz drugih država, moraju da idu tamo odakle su došli.

Galijašević ističe da se kada je reč o ovoj temmi u BiH, mora pristupiti vrlo pažljivo, jer, kako navodi, u "navodnom glavnom gradu", Sarajevu, niti su sposobni da izvuku pouku niti su sposobni pravilno da zaključe šta će biti sa šampionima radikalizma iz te čaršije i Proklete avlije.

"Sve je propaganda jastreba iz Banjaluke", tako su objavili - pokušavajući da uvere sluđenu bošnjačku javnost da je radikalizam izmišljen i podmetnut 'evropskoj naciji', a da posledice ne postoje, da hfz. Porča, Ebu Muhamed i desetine drugih potvrđenih i proskribovanih ekstremista, povezanih sa Bosnom i Hercegovinom, ostaju u Austriji", objašnjava Galijašević.

Pored "Arapske verske zajednice", vlada u Beču je odlučila da zatvorii jednu tursku džamiju, a Galijašević objašnjava da te mere, ma kako ih predstavljao Erdogan, nisu izraz nikakve islamofobije niti novog rata krsta i polumeseca", već izraz svesti o potrebi preuzimanja odgovornosti za bezbednost zemlje i u njihovo donošenje uključeni su mnogi subjekti islama u zemlji.

Sve je objektivno i jasno, smatra Galijašević i precizira da Islamska zajednica u Austriji prema mišljenju stručne i verske javnosti najmodernija je krovna organizacija muslimana u jednoj evropskoj zemlji i ona danas aktivno učestvuje u svim segmentima javnog, političkog i kulturnog života.

Kao jednu od važnijih oblasti rada predstavnici zajednice definišu edukaciju mladog naraštaja.

Tako je u Beču još pre petnaest godina osnovana prva Islamska gimnazija.

Nju danas pohađa preko 600 đaka poreklom iz 18 zemalja a u sklopu škole nalazi se i prostorija u kojoj učenici mogu obavljati molitvu. Sadržaji nastavnog plana su i vera ali i zakoni moderne nauke; kritički osvrt na religijske dogme važan je proces u razvoju mlađeg naraštaja, smatra nastavnik biologije Peter Bastian, koji kaže i da se slobodno može reći da se upravu u Austriji stvara jedna nova generacija evropskih muslimana.

Nastanku izvesnog evropskog islama u Austriji, osim Islamske gimnazije, poslednjih nekoliko godina doprinosi i Islamska pedagoška akademija.

Ona je već dala sedam generacija nastavnika veronauke, koji danas predaju u Islamskoj gimnaziji ali i u svim drugim školama širom Austrije koje pohađaju i učenici islamske veroispovesti.

"Do pre nekoliko godina veronauka je predavana isključivo u džamijama, danas je ta nastava potpuno transparentna. Takav pristup sprečava predavanje tradicionalnih običaja koji nemaju veze sa religijom", objašnjava Zejnep Elibol, profesorka na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Beču.

Galijašević podseća da prema poslednjem popisu austrijsko državljanstvo je imalo 96.052 muslimana od više od 500.000 muslimana koji žive i rade u Austriji. Broj naturalizovanih se, napominje, konstantno povećava, pogotovo što se tiče Turaka i Bošnjaka.

Što se tiče etniciteta, najveća grupa su Turci (134.210), potom Bošnjaci (96.210). Tokom zadnjih decenija i Arapi su postali znatan deo muslimanske populacije u Austriji, pogotovo iz Egipta. Iranaca ima oko 6.460 osoba, međutim oni su često ateistički ili teško sekularistički nastrojeni.

Glijašević, međutim, ukazuje da su austrijski bezbednjaci i eksperti ukazali na rizičan trend povećanja broja onih koji su konvertirali u islam u Austriji.

Podseća i da je austrijska vlada 2015. donela novi zakon, koji je za muslimane manje povoljan nego zakoni iz doba Austrougarske. I upravo prema tom zakonu austrijska vlada je odlučila da zatvori jednu tursku džamiju u Beču i da raspusti udruženje "Arapska verska zajednica" koje vodi šest džamija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track