');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

MISTERIOZNA CRKVA, VANZEMALJCI I BIOENERGIJA Ovo su pet najčudnijih legendi o planini RTANJ

Planina Rtanj je jedno od najmisterioznijih mesta u Evropi. Postoje različita predanja vezana za ovu planinu, a ovo je lista stvari koje bi trebalo da znate pre nego što posetite ovo čudo.

rtanj Foto: shutterstock
rtanj

1. DREVNA PIRAMIDA

Mnogi kažu da je Rtanj zbog svog izgleda pravo umetničko delo majke prirode, ništa neobično ili misteriozno. Ali, ono što je čudno kod nje jeste to da Rtanj ima isti nagib kao i Mesečeva piramida u Meksiku i Keopsova piramida. Zbog ove povezanosti naučnike "boli glava", dok ljudi širom sveta veruju da kada dođe sudnji dan da će ih ova planina zaštititi.

Foto: Aleksandar Stanković / RAS Srbija

2. VANZEMALJCI

Kruže legende da iznad Rtnja lete objekti u kojima su vanzemaljci koji ispuštaju glasove na čudnom jeziku. Neki tvrde da je Rtanj veliki leteći tanjir, da vanzemaljci pokrivaju vrh planine oblacima kada žele da prošetaju i udahnu malo svežeg vazduha...

3. MISTERIOZNA CRKVA

Na vrhu Rtnja nalazi se ruševina crkve Svetog Đorđa, koja je u prošlosti imala 12 pravoslavnih ikona i izgrađena je u stilu sinagoge. Prema predanjima izgrađena je 1935. godine u čast tadašnjeg vlasnika rudnika "Rtanj", a izgradili su mu je supruga i radnici. Crkva je uništena kada su lovci na zlato tražili skriveno blago. Ono što je misteriozno jeste to da je, prema predanjima, crkvu finansirala Socijaldemokratska partija Nemačke, kao i da je sam Hitler bio na Rtnju 1934. godine.

4. BIOENERGETSKO POLJE I AFRODIZIJAK

Magnetna merenja pokazala su da postoje promene u energetskim poljima na Rtnju.

Foto: Aleksandar Stanković / RAS Srbija

Najviši vrh Rtnja Šijak, apsorbuje energiju, dok mesto Svetište u podnožju planine, uglavnom zrači. Sa Rtnja energija dolazi vertikalno, što je karakteristično za bioenergetsko lečenje mnogih bolesti. Hitler je posećivao Rtanj kako bi prikupio energiju. Pored energije tu je i najjači afrodizijak - Rtanjski čaj.

5. PODZEMNE PEĆINE

U ovoj podzemnoj planini postoje ogromni podzemni prostori, a speleolozi su pronašli više od 17 pećina i podzemnih metroa. Na južnoj i severozapadnoj strani planine, oko 450 metara u visinu, nalazi se šupljina.

Foto: Aleksandar Stanković / RAS Srbija

Ovaj podzemni prostor zauzima istu poziciju gde su u prethodno istraženim piramidama najčešće pronađene rezonantne komore. Veliki vertikalni tunel, prema rečima istraživača, ide duboko u srce planine odakle izlazi neverovatna količina energije na površinu.