Njima su novčanici najtanji u EU, i svi su nam komšije

Hrvatska se i prošle godine, uz Bugarsku i Mađarsku, našla na začelju liste zemalja Evropske unije po pokazatelju stvarne lične potrošnje po stanovniku.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

19:58

Njima su novčanici najtanji u EU, i svi su nam komšije
(Foto: Thinkstock)

To pokazuju preliminarne procene evropske službe za statistiku, Evrostata.

Stvarna lična potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj i Mađarskoj, iskazana paritetom kupovne moći (PPS), bila je prošle godine oko 40 odsto ispod proseka EU, a u Bugarskoj 45 procenata niža u odnosu na prosek bloka.

S druge strane, Rumunija zabeležila najveće poboljšanje, sa skokom potrošnje po stanovniku na nivo od 32 odsto ispod evropskog proseka, u odnosu na 39 procenata ispod tog proseka koliko je beležila godinu dana ranije.

Prema podacima Evrostata, veća kupovna moć domaćinstava od proseka EU zabeležena je samo u 10 zemalja članica.

Najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku ponovo je lani imao Luksemburg, 30 odsto iznad proseka EU, a slede Nemačka i Austrija sa standardom oko 20 odsto iznad proseka.

Najbliža proseku Unije je Italija s kupovnom moći građana koja je svega dva procenta ispod te vrednosti.

Zanimljivo je da je standard građana Malte, Grčke, Slovenije, Poljske i Slovačke bio prošle godine od 20 do 25 posto ispod proseka EU, dok su Estonija i Letonija zaostajale za evropskim prosekom potrošnje po stanovniku za oko 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: