Aktuelno

Skulptura samoukih vizionara Srbije
21.06.2018. - 07.07.2018.

Skulptura samoukih vizionara Srbije


Kao rezultat dugogodišnje saradnje Medija centra „Odbrana“ i Muzeja naivne i marginalne umetnosti, reprezentativna izložba pod nazivom Skulptura samoukih vizionara Srbije biće predstavljena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u periodu od 21. juna do 7. jula 2018. godine.

 


Tokom trajanja izložbe posetioci će biti u prilici da putuju kontinuitetom razvoja reprezentativne skulpture samoukih vizionara Srbije, počev od sredine 20. veka do današnjih dana. Monumentalne skulpture, autentično su kulturno nasleđe, po čemu je prepoznatljiva i jedinstvena umetnost samoukih vizionara Srbije u svetu. Iz rizinice Muzeja naivne i marginalne umetnosti, biće izloženo oko 100 skulptura od 25 skulptora. Većina njih, danas se smatra svetskim klasicima. Izložbu prate portreti velikih umetnika: Bogosava Živkovića, Dragiše Stanisavljevića, Milana Stanisavljevića i dr, čiji je autor Marijo del Kurto, multimedijalni umetnik iz Lozane. Kao rezultat dugogodišnje saradnje MNMU i Marija del Kurta, evo i izložbe samoukih vajara Srbije, koja će zatim sledeće godine u smanjenom obimu biti predstavljena i švajcarskoj publici. Izložbu prati dvojezična monografija čiji su autori: Nina Krstić, muzejski savetnik, Marica Vračević, muzejski savetnik i Ivana Jovanović, viši kustos. Idejno rešenje monografije uradio je Slobodan Štetić, autor vizuelnog identiteta MNMU u poslednjih 30 godina.

 

Na izložbi će se u ime Medija centra „Odbrana“ obratiti direktor pukovnik Stevica Karapandžin, dok će se u ime Muzeja naivne i marginalne umetnosti obratiti direktorka Nina Krstić, a izložbu otvoriti Dejan Masniković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti.



 

objavljeno19.06.2018.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.