Ex -Yu

Dačić: Ne postoji opasnost da se Srbiji uvedu vize

Dačić: Ne postoji opasnost da se Srbiji uvedu vize
Foto: Ilustracija | Dačić: Ne postoji opasnost da se Srbiji uvedu vize

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji opasnost da Evropska unija ponovo uvede vize za srpske državljane, iako je Srbija ukinula vize za građane trećih zemalja.

Dačić je za "Večernje novosti" ocijenio da Evropsku uniju ne brinu migranti, već Kosovo.

"Ne smeta njima ukidanje viza, već to što sve više zemalja povlači priznanje Kosova, pa oni kažu da je to zbog ukidanja viza. Neka EU pokaže podatke o tome da li je i koliko povećan broj migranata otkad je Srbija ukinula vize nekim zemljama", naveo je Dačić.

Dodao je i da je "zabrinutost Brisela malo i licimerna" i najavio da će Srbija, ukoliko bude zloupotreba ukidanja viza, odmah reagovati i vratiti vize. 

"Odakle je došlo milion migranata u Srbiju nego iz EU, oni su ušli u ovaj region preko spoljnih granica Unije", rekao je Dačić.

Kako pišu "Večernje novosti", Evropski savjet je u svojim zaključcima pozdravio ukupan napredak Srbije postignut u pregovorima o pristupanju sa EU, ali je prvi put opomenuo Beograd zbog ukidanja viza građanima trećih zemalja.

Savjet je izrazio zabrinutost da bi politika Srbije mogla da oteža borbu protiv ilegalnih migracija, a te zaključke bi krajem sljedeće nedjelje u Luksemburgu trebalo da usvoje šefovi država ili vlada EU.

Pola miliona dolara dovoljno za susret sa Trampom

Dačić je za "politiku" rekao da se ne postavlja pitanje da li treba nekoga angažovati da lobira za interse Srbije u Americi. On smatra da bi pola miliona dolara bilo dovoljno da se organizuje susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.  

"Ti ugovori se objavljuju na sajtu američkom ministarstva pravde. I tu se cena otprilike zna, od 50.000 do 150.000 dolara mesečno, u zavisnosti od toga šta se hoće", rekao je Dačić.  

"Lobiranje kod nas ima negativan prizvuk i dio je političkih napada koji su direktno suprotni nacionalnim interesima", objasnio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije