Najnovije vesti
Vesti Svet
Još jedna balkanska zemlja se sprema za ulazak u NATO. Da li će to RAZBESNETI RUSIJU?

Još jedna balkanska zemlja se sprema za ulazak u NATO. Da li će to RAZBESNETI RUSIJU?

Nakon decenija neslaganja, Grčka i Makedonija su postigle sporazum o tome kako bi naš južni sused trebalo da se zove.

Makedonija protest Foto: Tanjug/AP
Makedonija protest

Spor oko toga kako nazvati zemlju od oko dva miliona stanovnika, do sada je sprečavao da se Makedonija pridruži NATO paktu i EU. Sada se očekuje da će priključenje vojnoj alijansi biti u samom vrhu makedonske agende.

Foto: Tanjug/AP

Eksperti kažu da je članstvo u NATO bilo dovoljno da se vlada u Skoplju ubedi da potpiše promenu imena, uprkos rasprostranjenoj opoziciji kod kuće. Ipak, taj potez će verovatno naljutiti rukovodstvo Rusije, koja se duboko protivi ulasku Makedonije u pakt, piše američki "Njuzvik".

- Mislim da Zaev ulazi u veliki rizik jer smatra da će poboljšati svoje šanse za pridruživanje NATO. Sada kada se spor oko imena reši ne postoji logičan razlog da ostanu van pakta. Zaev će biti upamćen kao najveći državnik od Gligorova (bivši predsednik) - rekao je za "Njuzvik" Reuf Bajrović, američko-bošnjački političar i bivši ministar u BiH.

NATO
Foto: Promo
NATO

Stručnjaci smatraju da bi Makedonija mogla da bude u vojnoj alijansi kroz četiri godine, ali prvo sporazum mora da se ratifikuje na referendumu, dok će ustav morati da bude promenjen, što se očekuje na jesen.

U međuvremenu, predsednik Đorđe Ivanov je najavio da će se usprotiviti sporazumu, dok su grčki desničari najavili demonstracije na ulicama, pozivajući na linč političara koji su sporazum potpisali. Drugi su ipak, pozvali samo na glasanje o nepoverenju vladi Aleksisa Ciprasa, koje je premijer preživeo većinom glasova u subotu.

Zoran Zaev i Aleksis Cipras
Foto: NAKE BATEV / EPA;
Zoran Zaev i Aleksis Cipras

Rešenje spora je i u interesu NATO, smatraju stručnjaci, kako bi se Makedonija pridružila paktu u trenutku kada Rusija pokušava da ostvari uticaj u svetu.

- Otvaranje puta zemlji da uđe u NATO bila bi velika pobeda organizacije u krucijalnom trenutku, kada se rastu strahovi od širenja ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu. Svakako će postojati zabrinutost da bi Moskva mogla da nekako naruši sporazum, na primer pokušajem da utiče na referendum u Makedoniji. To je nešto zbog čega će mnogi zapadni političari biti veoma zabrinuti - rekao je Džejms Ker-Lindzi, stručnjak za Balkan sa Londonske ekonomske škole.

Ukoliko postane članica NATO pakta, Makedonija će tako postati 30. članica vojnog saveza, nakon prošlogodišnjeg ulaska Makedonije, takođe bivše jugoslovenske republike.