Glavna veza Zelenjaka i BG na vodi - centar srpske trgovine

Beogradska ulica Kraljevića Marka uskoro će dobiti potpuno novo odelo, izjavio je za B92 glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

09:12

Glavna veza Zelenjaka i BG na vodi - centar srpske trgovine
Foto. Grad Beograd

Kako je kazao, ulica će biti popločana kamenim pločama i kamenom kockom, dobiće drvored, klupe i novu rasvetu.

Ova ulica bice glavna pešačka veza između najvećeg putničkog čvoriša na Zelenom Vencu i potpuno uređenog šetališta uz reku - Sava Promenade.

Ovo je jedan od projekata kojim se ostvaruje višedecenijska težnja da se iskoristi najveći prirodni potencijal srpske prestonice, a to su reke.

Ova ulica, iako nije dugačka, puna je kulturno istorijskih spomenika poput Manakove kuće koja je danas deo Etnografskog muzeja i kuća velikih srpskih trgovaca Luke Ćelovića i braće Krsmanović. Ulica ce biti dominantni pešačka, čime ce oživeti zapušteni lokali koji su u vreme kada je ulica nastala bili centar srpske trgovine.

Silaskom niz ovu vijugavu strmu ulicu pešacima će se dok koračaju po kamenim kockama postepeno otvarati pogled na rekonstruisanu i osvetljenu Zadrugu u kojoj je danas sedište Beograda na vodi.

Rekonstrukcija ce početi na jesen i biće završena na proleće 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: