HAOS U SKOPLJU: Šok bombe, kamenje i suzavac na protestu; Povređeno sedam policajaca, 25 uhapšenih (VIDEO)

Tanjug

17. 06. 2018. u 21:52

Učesnici večerašnjih demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem

ХАОС У СКОПЉУ: Шок бомбе, камење и сузавац на протесту; Повређено седам полицајаца, 25 ухапшених (ВИДЕО)

Foto Twitter@majdanmilo2014

SKOPLjE - Učesnici večerašnjih demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Sve se odigralo ispred zgrade Sobranja, a suzavac je rasterao jedan deo učesnika protesta.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rešavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Okupljeni građani su, kako je prenela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta. Oni su uzvikivali: "Makedonija, ne damo ime" i pevali patriotske pesme.

Makedonska agencija je izvestila da je policija suzavcem rasterala nasilne demonstrante ispred Sobranja. Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Twitter@majdanmilo2014

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

POVREĐENO SEDAM POLICAJACA, PRIVEDENO TROJE DEMONSTRANATA

Najmanje sedam policajaca povređeno je večeras u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok je 25 osoba privedeno.

To je javila agencija MIA, pozivajući se na policijske i bolničke izvore.

Kako se navodi, intervenisala je i Hitna pomoć zbog povređenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povređeno.

Medicinski tim je reagovao po zahtevu policije.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Утеривач

17.06.2018. 22:51

А против чега се они у ствари буне? Са Алекнадром македонским имају везе колико и са кинеском Минг династијом . Објективно та територија је Вардарска Македонија уз Пиринску у Бугарској и Егејску у Грчкој. Проблем је у "квазинационалној" мегаломанији и миту о "јединственој Македонији" до Солуна....

realist

17.06.2018. 22:57

Vec Ste poceli Evropski Narod da prodajete a Afroazijski da doseljujete na Balkan,s kojom pravnom EU Bagre menjaju ime Drzave koja vekovima se zove Makedonija.Skojim pravnom i protiv narodne volje.

Brica-Berberin

17.06.2018. 23:19

Eee glupi makedonci i grci...sad ce siptari da vam otmu delove teritorije (drzave) uz pomoc zapadne demokratije i njihove vojske i eto velike siptarije (albanije) koja ce se za sve pitati na balkanu i u jugoistocnoj evropi.

Шатор

17.06.2018. 23:34

А кад им се шипци дигну мањи су од маковог зрна. А сад као глуме нешто...

Вук Вукша

17.06.2018. 23:56

То у ствари није Северна Македонија, то је Стара Србија или једноставно Србија !

Vatro Marx

18.06.2018. 10:37

Dok se dvoje svadjaju treci koristi guzvu.Sa zapada tu su koji podrzavaju separatisteu Makadeniju, treba ce vrijeme da se dodjedo slobode i prave demokratije.