Leđero: Imam dokaze da je NATO trovao Srbiju

J. MATIJEVIĆ

15. 06. 2018. u 21:17

U Nišu u ponedeljak prvi međunarodni simpozijum o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom. Kako je obećao, bivši italijanski pilot prezentovaće saznanja o kontaminiranoj municiji

Леђеро: Имам доказе да је НАТО тровао Србију

Domeniko Leđero

MEĐUNARODNI simpozijum "Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine", održaće se u ponedeljak, 18. juna, u Nišu, prvi put u našoj zemlji. Od 10 časova, u amfiteatru niškog Univerziteta, 19 učesnika ovog skupa iz Italije, Nemačke, Rusije, Kine, Kipra, Švajcarske i Srbije, predstaviće naučne radove kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u zonama gde se sa njom dejstvovalo, od Iraka i Avganistana do BiH i SR Jugoslavije.

Među 12 stranih učesnika simpozijuma - oficira, pravnika, stručnjaka za međunarodno pravo i lekara - biće i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača i odgovorni u organizaciji "Vojna opservatorija", Odeljenja italijanske odbrane, koji se godinama bori da dokaže istinu o posledicama osiromašenog uranijuma na zdravlje vojnika u svetskim misijama. Kako je i obećao u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", Leđero u Niš donosi dokumentaciju o NATO dejstvima municijom sa osiromašenim uranijumom, kao i dokaze o njegovoj povezanosti sa velikim brojem obolelih i preminulih italijanskih vojnika. Baš ove dokaze nedavno je potvrdila četvrta Italijanska parlamentarna komisija upravo zahvaljujući Leđerovoj upornosti.

Napadan, optuživan, ali beskompromisan, Leđero, inače, vodi veliku i intenzivnu medijsku kampanju za istinu. U razgovoru za naš list, najavio je da i će Srbiji ustupiti dokumentaciju o NATO dejstvima municijom sa osiromašenim uranijumom.

- Posedujem dokaze da su SAD, pre više godina, saopštile NATO kakva je opasnost po vojnike osiromašeni uranijum - rekao je Leđero za "Novosti". - NATO je skrivao opasnost od efekata osiromašenog uranijuma. Zašto su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu, a Italijani nisu? Italijanski vojnici su bili golih ruku i čudili se što su Amerikanci tako opremljeni. Zato što im je bilo saopšteno kakve su posledice po zdravlje od takvog oružja! Osim Domenika Leđera, na simpozijumu u Nišu, koji organizuju Advokatska kancelarija "Dr Srđan Aleksić" i Advokatska komora Niš, učestvovaće i Florijan Pfaf, major Bundesvera, koji je odbio da učestvuje u agresiji NATO na SRJ i zbog toga bio otpušten iz službe. Među učesnicima su i dr Manfred Mor, profesor međunarodnog javnog prava iz Berlina, osnivač i član upravnog odbora Međunarodne asocijacije advokata protiv nuklearnog oružja (IALANA), dr Eva-Marija Miler, predsednik švajcarske kooperative Zeit-Fragen, koja je prva u Evropi podigla glas protiv NATO agresije na SRJ, dr Toni Šao, profesor Pravnog fakulteta u Pekingu i Antonis Kefalas, advokat sa Kipra, specijalista za međunarodno javno pravo.

Svoje naučne radove u Nišu će u ponedeljak predstaviti i pet ruskih naučnika - dr Sergej Baburin, predsednik Međunarodnog slovenskog veća, profesor Moskovskog i Omskog univerziteta, dr Vladimir Konjahin, šef katedre krivičnog prava i kriminologije Pravnog fakulteta u Krasnodaru, dr Aleksandar Korobejev, šef katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Vladivostoku, dr Juri Golik, šef katedre za krivično pravo Moskovske akademije istražnog odbora Ruske Federacije, kao i dr Tatjana Minjazeva, profesor krivičnog prava Moskovskog državnog univerziteta.

U diskusiji će učestvovati i Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ, general Slobodan Petković, bivši načelnik ABHO VJ, Margit Savović, nekadašnji ministar za ljudska i prava manjina u Vladi SRJ...

Bombardovanje civilnih i vojnih ciljeva u Srbiji i Republici Srpskoj osiromašenim uranijumom

ZNALI ZA POSLEDICE

NATO je još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju - rekao je Domeniko Leđero. - Postoji i video-snimak, koji je napravio Pentagon, na kome se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. Pričaću o tome sve u Srbiji, opširno i detaljno. Posedujem podatke o svemu. I o tome kako su bombardovani Hadžići u Bosni, nakon čega je preminuo veći broj stanovnika te opštine.

Advokat Srđan Aleksić

IDEMO PRED MEĐUNARODNE SUDOVE

U NAUČNIM radovima i diskusijama naših uglednih gostiju, nedvosmisleno se podržava naša borba za pravdu i istinu - kaže advokat Srđan Aleksić. - Njihovi naučni dokazi potvrđuju štetnost municije sa osiromašenim uranijumom po ljude, živi svet i životnu sredinu. To nam daje za pravo da tražimo naknadu štete za naše građane obolele i preminule od karcinoma posle rata 1999, i to pred međunarodnim sudovima i pred nacionalnim sudovima država koje su učestvovale u nelegalnoj NATO agresiji.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije