Svet

0

Ministarstvo pravde: Komijev FBI nije bio politički pristrasan protiv Trampa

Autor: MIM

Izvor: Beta

Ministarstvo pravde: Komijev FBI nije bio politički pristrasan protiv Trampa

Izvor: Foto: Beta / AP

Autor izveštaja, glavni inspektor Majkl Horovic rekao je da je Komi "drastično odstupao od propisanih normi" Biroa i Ministarstva u okviru istrage oko spornih mejlova bivše državne sekretarke i predsedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Protiv Klinton je FBI poveo istragu jer je kao državna sekretarka koristila mejl s privatnog servera za slanje poverljivih poruka u vezi s njenim tadašnjijm poslom šefice američke diplomatije. Ona je Komija okrivila za poraz na predsedničkim izborima 2016. godine od kandidata republikanaca, sada predsednika SAD Donalda Trampa.

Iako je Tramp tvrdio da je FBI pokušao da spreči njegovu pobedu na izborima, u izveštaju Horovica nema naznaka da su politički stavovi istražitelja Biroa uticali na sprovođenje istrage.

Horovic u izveštaju kritikuje Komijevu odluku da nedelju dana pred izbore javno saopšti da je ponovo pokrenuo istragu o mejlovima Hilari Klinton i odbacuje Komijev argument da je to učinio u interesu transparentnosti.

U dokumentu na 500 strana pominje se i razmena poruka između dvoje zvaničnika FBI koji su kasnije bili deo istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera o mešanju Rusije u američki izborni proces 2016. godine i eventualnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Moskvom.

Piter Strzok, glavni istražitelj u Mulerovoj istrazi ruskog mešanja, bio je u vezi s advokaticom FBI Lizom Pejdž koja je kratko takođe bila deo Mulerovog istražnog tima. Kada je Pejdž u poruci pitala Strzoka da li će Tramp pobediti na izborima, on joj je odgovorio: "Ne. Neće. Sprečićemo to."

U izveštaju se taj Strzokov odgovor ocenjuje "ne samo kao indikacija pristrasnog stava", već se navodi da "podrazumeva spremnost da se preduzme zvanična akcija u cilju uticanja na izglede predsedničkog kandidata (Trampa) na izborima".

Republikanci na osnovu te razmene poruka tvrde da je istraga FBI pristrasna na štetu Trampa.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je da prihvata izveštaj, ali i dodao da u njemu nema ničeg što ukazuje na političku pristrasnost Biroa ili što osporava FBI kao instituciju.

U izveštaju se navodi i da je Komi koristio svoj privatni mejl za slanje poruka u vezi s njegovim poslom u FBI, i da je to radio i dok je protiv Hilari Klinton vodio istragu zbog istog dela. Komi je tada ocenio da je Klinton bila "krajnje nepažljiva".

Kada su ga istražitelji upitali za korišćenje svog privatnog mejla za posao, Komi je rekao da je "imao osećaj da je to u redu".

Dodao je da je preko svog mejla slao samo informacije koje ne spadaju u poverljive i koje bi svakako kasnije postale javne, kao što su govori i izjave.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR