• Search form

15.06.2018 | 11:16

Promena lokacije prve večeri Krokodila

Promena lokacije prve večeri Krokodila

Festival Krokodil počeće 15. juna u Kombank dvorani, a ne na platou ispred Muzeja Jugoslavije, gde se tradicionalno održava, a razlog za promenu lokacije su najavljeni loši vremenski uslovi. Drugo veče jubilarnog, desetog Krokodila biće održano 16. juna na platou ispred Muzeja Jugoslavije, kao što je i planirano, uz prateće programe koji počinju u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Osim lokacije prve večeri, pomera se i svečani koktel sa otvaranjem izložbe o desetogodišnjici festivala Krokodil “Okrutni optimizam: Naših prvih 10 godina”.

Na jubilarnom Krokodilu će se kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse, predstaviti Mira Furlan, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić, Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Marko Šelić Marčelo, Dejan Atanacković, Boris Dežulović, Njuz.net sa Zoranom Kesićem i News Bar.  Takođe, biće prikazan animirani film “Neputovanja” (Untravel) Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, a sa junakinjom tog ostvarenja razgovaraće glumac Branislav Trifunović.

Večernje programe festivala KROKODIL vode i moderiraju Kruno Lokotar, Ivan Velisavljević i Ivana Dragičević, a obe festivalske večeri zatvoriće koncerti Kralja Čačka i Bojane Vunturišević.

Debatni program otvoriće 16. juna u podne u CZKD-u razgovor o poeziji, te njenim formatima i alatima za komunikaciju “Ko j*** knjigu!”, u okviru kojeg će biti predstavljen Versepolis kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva. Namera razgovora, koji će moderirati književnica i profesorka Svetlana Slapšak, a u kojem će učestvovati urednica Versopolisa Ana Schnabl, Marko Tomaš i Marko Šelić, jeste da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunski format u koji se “pakuju” književna dela.

U okviru drugog dela debatnog programa biće predstavljena knjiga Ranka BugarskogGovorite li zajednički?”. Razgovor s Rajkom Glušicom, Jerkom Bakotinom i Idom Prester moderiraće Igor Štiks.

Nakon projekta “Jezici i nacionalizmi”, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko 10.000  ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, Udruženje Krokodil je započelo novi projekat “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”, koji će započeti konferencijom 17. i 18. juna u CZKD-u.

Glavni cilj tog projekta je stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa.

Beogradska konferencija okupiće vodeće istoričare eksperte iz Srbije i regiona među kojima su dr Dubravka Stojanović, dr Božo Repe, dr Husnija Kamberović, dr Milivoj Bešlin, dr Tvrtko Jakovina, dr Peter Mikša, dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi.

Treću godinu festival ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Hemofarm fondacijom, s kojom od 2016. godine Krokodil ujedinjuje snage u projektu “Najvažniji poziv u životu”, s ciljem podizanja svesti javnosti o doniranju i transplantaciji organa.

Jubilarni Krokodil je, kao i svih prethodnih godina, besplatan i otvoren za sve. To je ujedno i poslednje izdanje Krokodila u dosad poznatom formatu, s naznakom na regionalne autore. Od naredne godine Krokodil uvodi nove i unapređene programske prakse, pa će već u junu 2019. predstaviti značajno osveženo izdanje festivala čiji će akcenat velikim delom biti posvećen nekim od najvećih savremenih književnih imena na svetu.

Ulazak u drugu deceniju postojanja Krokodila obeležiće i početak rada Centra za savremenu književnost u Savamali (Male stepenice 1a, ex Gnezdo).

Festival Krokodil se drugu godinu zaredom dešava u okviru projekta “Leto u Muzeju” koji je Muzej Jugoslavije, u partnerstvu s opštinom Savski Venac, čiji je cilj da oživi plato ispred Muzeja i dopuni letnju ponudu Beograda, a samim tim i da privuče konkretnu ciljnu grupu na muzejske programe.

Festivalski sajt je krokodil.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav