Nema najave nastavka briselskog dijaloga

Nacionalne vesti - Petak 15.06.2018 - 06:48

Nedoumice u vezi sa narednim susretom u okviru Briselskog dijaloga danas je, bar za sada, razjasnila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Federike Mogerini. Na pitanje Insajdera da li će dijalog biti nastavljen 27. juna, kako su javili pojedini prištinski mediji, Kocijančić je rekla da za sada nema najave sledećeg sastanka u okviru nastavka Briselskog dijaloga.

Dijalog u Briselu je u ozbiljnom zastoju FOTO: europe.eu Dijalog u Briselu je u ozbiljnom zastoju FOTO: europe.eu
Dijalog u Briselu je u ozbiljnom zastoju, a očigledni su diplomatski napori da se proces nastavi. Obe strane imaju zamerke na onu drugu i nastoje da nametnu svoje teme.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas posle sastanka s ambasadorima svih članica EU da je ogromna prepreka pregovorima Beograda i Prištine činjenica da Kosovo nije učinilo ništa na primeni Briselskog sporazuma, ali i veliki broj napada na Srbe na Kosovu u poslednjih nekoliko meseci.
 
Brnabić je rekla da ne vidi nikakav pritisak na Prištinu da promeni odnos prema Srbima niti da primeni Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština.
 
Ona je rekla da Evropska unija nije samo posrednik već i garant Briselskog sporazuma kao i da Srbija ima pravo da očekuje od Brisela da izvrši pritisak na Prištinu.
 
"Žao mi je što se na formiranje Zajednice srpskih opština čekalo pet godina... što je pritisak bio samo na Srbiji kada je kičma sporazuma bilo formiranje Zajednice srpskih opština", rekla je Brnabić.
 
Ona je pozvala pored EU, i SAD i sve zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da izvrše pritisak na Prištinu da primeni Briselski sporazum.
 
Brnabić se danas u još jednoj prilici osvrnula na Briselski dijalog i poručila da Srbija neće razgovarati o drugim pitanjima u pregovorima sa Prištinom, dok se ne primeni u praksi ono što je potpisano u Briselskom sporazumu.
 
"Ako nemamo drugu stranu koja je dovoljno odgovorna da implementira ono što su potpisali onda ja ne vidim kako možemo da razgovaramo o bilo kom drugom kompromisu. Nećemo razgovarati o drugim temama ako nismo implementirati sporazum koji je potpisan i iza koga stoji i Priština i Brisel i svi ostali partneri", rekla je Brnabićeva novinarima nakon ovaranja Centralne laboratorija u Kliničkom centru Srbije.
 
Ona je dodala da će pregovori s Prištinom biti jako teški i da će biće sve teži dok se Briselski sporazum ne implementira.
 
"Za kompromis je potrebno najmanje dvoje, a u ovom trenutku nažalost i više činilaca jer su i ljudi u Prištini rekli da oni nemaju spoljnu politiku, već je to spoljna politika Sjedinjenih Američkih Država", rekla je ona.
 
Dok Beograd nastoji da konačno izdejstvuje formiranje ZSO, koje je ugovoreno Briselskim sporazumom iz aprila 2013, Priština nastoji da nametne druge teme pout energetike i priznavanja diploma.
 
Han: Postoje "novi impulsi" u dijalogu
Uprkos očiglednom zastoju, evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da vidi novi impuls u dijalogu Beograda i Prištine, mada jošš nema "ništa konkretno". Ovakav stav Han je objasnio na prvom mestu promenom pristupa Kosova koje je, prema njegovim rečima, do sada sa manje volje nego Srbi učestvovalo u dijalogu.
 
“Možda su ranije bili manje voljni nego Srbi oko dijaloga, ali sada razumeju da je to takođe u njihovom interesu”, preneo je RTS Hanovu izjavu u razgovoru sa stalnim dopisnicima evropskih medija u Briselu.
 
Han je to objasnio činjenicom da je Evropska komisija posle pozitivne odluke kosovskog parlamenta o demarkaciji sa Crnom Gorom na Kosovo poslala ekspertski tim koji radi finalnu procenu ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.
 
"Oni su tako videli da dobijaju nešto zauzvrat i da ima pozitivnih signala i za njih. Ubeđen sam da to može da donese novu energiju i u dijalog", navodi evropski komesar.
 
Poslednju rundu političkog dijaloga Kosova i Srbije 23. marta su u Briselu vodili predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, uz posredovanje, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federike Mogerini.
 
Kao rok za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma dve strane Mogerini je više puta navodila kraj 2019. godine i završetak njenog mandata.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: