Capital.ba

Intesa Sanpaolo širi prisutnost u Bosni i Hercegovini

15.06.2018. / 7:30

SARAJEVO, Intesa Sanpaolo banka, iz istoimene italijanske grupacije, počela je provoditi plan preobrazbe, koji je dio poslovnog plana 2018-2021. 

To u Sloveniji, kako izvještavaju tamošnji mediji, predviđa osnivanje novog poslovnog sjedišta u Ljubljani s oko 80 zaposlenika.

Banka ima za cilj konsolidaciju svog položaja u srcu slovenskog poslovnog i finansijskog okruženja.

Najavu proširenja poslovanja u Bosni i Hercegovini, u skladu sa četverogodišnjim biznis planom, najavio je nedavno prilikom boravka u našoj zemlji Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, izvještava Indikator.ba.

“Ovdje sam upravo iz razloga da kažem ljudima, ne samo ministru i guverneru nego i menadžeru naše podružnice, da se želimo proširiti. I da budem potpuno iskren mislim da nismo dovoljno zastupljeni u ovoj zemlji. Zaslužujemo bolju prisutnost i dobit ćemo je”, rekao je Gros-Pietro u razgovoru za N1 televiziju.

Objašnjavajući motive za proširenje poslovanja, Gros-Pietro je kazao da Banka ima vrlo nizak procenat nenaplativih kredita, samo oko 5 posto u lokalnim podružnicama. S druge strane, ima 11 milijardi dostupnog kapitala.

“Ako to uporedimo sa zahtjevima regulatora, to znači da smo u mogućnosti da pozajmimo više novca ovoj zemlji. Pozajmljujemo uglavnom aktivnostima fizičkih lica i aktivnostima finansijskog sektora bez dodatnih finansijskih špekulacija. Mislim da smo prava banka za ovu zemlju”, kazao je Gros-Pietro.

Napomenuo je da Intesa Sanpaolo ima 550 zaposlenika i 53 podružnice u Bosni i Hercegovini.

“Među prvih pet-šest banaka smo, ali mislim da bismo trebali biti izrazito više u ovom rangiranju”, dodao je. Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!