Brnabić: Veliki smo napredak postigli u vladavini prava

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija postigla veliki napredak u vladavini prava, navodeći da su poglavlja 23. i 24 koja se time bave među najtežim.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

22:59

Brnabić: Veliki smo napredak postigli u vladavini prava
Foto: Tanjug/Slobodan Miljeviæ

Brnabić je rekla na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima članica Unije da je želela otvoren razgovor o tome šta je Srbija do sada uradila.

"Moje mišljenje i viđenje je da je puno urađeno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom. Srbija i Vlada nisu želeli da žure i da na uštb kvaliteta idemo sa usvajanjem nekih zakona", kazala je ona.

Govoreći o procesu ustavnih reformi, Brnabić je rekla da je Srbija želela široku javnu raspravu koja je trajala više od devet meseci, a koja će biti nastavljena posle mišljenja Venecijanske komisije o predlogu ustavnih reformi, kako bi se imali najkvalitetniji i najinkluzivniji proces koji je doveo do ustavnih promena.

Vlada Srbije je 13. aprila poslala Venecijanskoj komisiji predlog ustavnih amandmana, kazala je ona, dodajući da se sledeće nedelje očekuju prve komentare.

Brnabić je kazala da će se sledeći ovakav sastanak održati u oktobru, navodeći da je to koristan format razgovora i za Srbiju i za EU.

Kako je navela, na sastanku se razgovaralo o reformi sudstva, medijskog strategiji, osnovnim i pravima nacionalnih manjina.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je posle sastanka da je vladavina prava ključna za Srbiju u procesu evropskih integracija.

Fabrici je rekao da je današnji sastanak sa premijerkom i ambasadorima svih zemalja članica EU bio konstruktivan i veoma plodonosan, s fokusom na vladavini prava, odnosno na poglavlja 23. i 24.

On je pohvalio spremnost vlade i premijerke Ane Brnabić da razgovara o tim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: