Svet

0

Savet bezbednosti UN zabrinut zbog situacije u Jemenu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Savet bezbednosti UN zabrinut zbog situacije u Jemenu

Izvor: Foto: pixabay

SB UN izrazio je u zajedničkom saopštenju "duboku zabrinutost zbog rizika po humanitarnu situaciju" u Jemenu posle početka ofanzive provladinih snaga koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom za preuzimanje kontrole nad lučkim gradom Hodeida od pobunjenika.

Sve strane se pozivaju da se drže obaveza koje imaju po međunarodnom pravu, navodi agencija AP.

Britanska ambasadorka pri UN Karen Pirs, koja je sazvala sastanak, rekla je novinarima da je izaslanik UN za Jemen Martin Grifits pokušao da dogovori povlačenje šiitskih pobunjenika, poznatijih kao Huti, koji kontrolišu Hodeidu. 

Očekuje se da će Grifits u ponedeljak obavestiti SB UN o predlogu za nastavak pregovora i povratak mira u Jemen. SB UN ponovio je punu podršku naporima specijalnog izaslanika za Jemen. 

Švedska je pozvala SB UN da zahteva momentalno zamrzavanje vojnih operacija u Hodeidi, ali u zajedničkom saopštenju nema takvog zahteva, što ukazuje na podele između 15 članica SB UN.

U teškim borbama koje se danas vode kod jemenskog lučkog grada Hodeide poginulo je najmanje 30 pobunjenika i devet pripadnika vladinih snaga.

Borbe se vode na dva kilometra od ulaza na aerodrom kod južnog izlaza iz Hodeide, drugog dana ofanzive vladinih snaga na tu crvenomorsku luku preko koje u zemlju na ivici gladi ulazi 70 odsto hrane i najveći deo humanitarne pomoći.

Međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja u građanskom ratu podržava vladu Jemena, juče je pokrenula napad na Hodeidu s ciljem da preuzme kontrolu nad gradom od šiitskih pobunjenika iz pokreta Huti.

Huti su danas pružili žestok otpor vladinim snagama, a njihovi snajperisti ubili su i ranili mnoge vojnike, navode pripadnici spasilačkih službi.

Vladine snage danas su zauzele grad 20 kilometara južno od Hodeide, a žestoki sukobi i vazdušni udari su nastavljeni, navodi Asošiejted pres.

Najveća ofanziva u trogodišnjem građanskom ratu u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta povećala je zabrinutost da bi humanitarna katastrofa u Jemenu mogla da bude produbljena.

Od humanitarne pomoći zavisi oko dve trećine od 27 miliona građana Jemena, a 8,4 miliona već je na ivici umiranja od gladi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR