Ombudsman pozvao stare da prijave nasilje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obeležava sutra, 15. juna, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je starije građane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.
Ombudsman pozvao stare da prijave nasilje
Foto: Pixabay
Napominjući da iskustva pokazuju da starije osobe izbegavaju da prijave nasilje zbog sramote i straha ili iz razloga što su počinioci nasilja često osobe iz najužeg kruga porodice, Zaštitnik građana je izrazio zabrinutost što je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim sugrađanima u stalnom porastu i da je mnogo više prisutno nego što se o tome zna i govori.
 
Navodi se da zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve u većini slučajeva starije žene.
 
Zaštitnik građana je izrazio nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba, na čijoj pripremi Ujedinjene nacije rade već duži period, znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Srbiji. Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih.
 
"Njihove potrebe su skromne i treba da im izađemo u susret. Nikad ne smemo zaboraviti da je starost budućnost drugih ljudi", ukazao je ombudsman.
  • Zivot poslje nasilja

    23.12.2023 23:37
    Greh jedne majke sto je ostala ziva,svima je dobro dosla,osudili je na njoj zaradili svi,ismejana dostavili joj se netacan Ziro racun ,kad mogu lazni svjedoci moze i Ziro racun,moze ona udisati i vazduh pun smrada i korova,sve je po ustavu i zakonu i medjunarodnoj konvenciji za osobu 1938 god.
  • greh

    15.06.2018 07:05
    nemaju oni pristup ni informacijama ni telefonu. Prvo ih izoluju pa im rade sta hoce.
  • Joca

    15.06.2018 06:33
    Prijava
    Prva prijava neka bude za banke u Srbiji.Diskriminisu penzionere pri davanju kredita.Kredite odobravaju samo mladim penzionerima,dok starije odbijaju zbog rizika od smrti.Krajnje nehuman gest a postoje mnogi nacini oiguranja i obezbedjenja kredita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija