Najnovije vesti
Vesti Društvo
Zaštitnik građana pozvao stare da prijave eventualno nasilje

Zaštitnik građana pozvao stare da prijave eventualno nasilje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obeležava sutra, 15. juna Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je starije sugrađane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

Zoran Pasalic foto D Milenkovic Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Zoran Pasalic foto D Milenkovic

Napominjući da iskustva pokazuju da starije osobe izbegavaju da prijave nasilje zbog sramote i straha ili iz razloga što su počinioci nasilja često osobe iz najužeg kruga porodice, Zaštitnik građana je izrazio zabrinutost što je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim sugrađanima u stalnom porastu i da je mnogo više prisutno nego što se o tome zna i govori.

U saopštenju iz ombusdmanovog kabineta, navodi se da zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve nasilja u većini slučajeva starije žene.

Zaštitnik građana je izrazio nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba, na čijoj pripremi Ujedinjene nacije rade već duži period, znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Srbiji.

Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih.

Pašalić je podestio da se često u Srbiji pozivamo na tradiciju, ali moramo znati da su osnova te tradicije upravo naši najstariji građani.

"Njihove potrebe su skromne i treba da im izađemo u susret. Nikad ne smemo zaboraviti da je starost budućnost drugih ljudi", ukazao je ombusman.