Malinari ogorčeni: Zasadi neobrani ili pokošeni

Berba maline u RS i BiH u punom je jeku, a domaći proizvođači ponovo su na ivici ambisa jer ne znaju koliko će novca dobiti za svoje plodove.

Srbija

Izvor: Capital.ba

Četvrtak, 14.06.2018.

19:51

Malinari ogorčeni: Zasadi neobrani ili pokošeni
Foto: Thinkstock

Hladnjačari drže u neizvesnosti i kalkulišu u vezi sa otkupnom cenom.

Ekspanzija uzgoja ovog crvenog voća, koja je BiH zahvatila pre nekoliko godina, polako se gasi, a očajni malinari poručuju da su i ove godine saterani uza zid jer rod uredno predaju otkupljivačima, a cene nema ni na vidiku, prenosi Capital.

Ogorčeni zbog situacije na tržištu i nerentabilnosti, pojedini proizvođači pribegavaju radikalnim potezima i odustaju od berbe, ostavljajući maline da propadaju.

Predsednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić ističe da će u regiji Birač ove sezone biti ubrano oko 3.000 tona maline, navodeći da proizvođači nikada nisu bili u goroj situaciji jer su prinuđeni da plodove svakodnevno nakon berbe predaju hladnjačarima, bez mogućnosti da utiču na cenu.

"Malina je dobro rodila i kvalitet je odličan, ali problem je što hladnjačari preuzimaju voće, a niko ne spominje cenu. Sve ide ka tome da ćemo na kraju biti dovedeni pred svršen čin i da će nam platiti onoliko koliko budu želeli", rekao je Alempić. Ističe da je stav svih malinara da cena ne sme biti ni fening niža od prošlogodišnje, kada je kilogram ovog slatkog voća koštao između 1,8 i dve marke.

Pritisnuti mukom zbog obezvređenog rada, pojedini malinari okupljeni u Udruženju poljoprivrednika “Malinar” iz Kotor Varoša odlučili su da odustanu od berbe, a nekolicina njih već je pokosila svoje zasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: