Dostupni linkovi

Izveštaj: Komi prekršio pravila, ali bez političke pristrasnosti


U internom izveštaju američkog ministarstva pravde bivši šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi je optužen da je prekršio protokol u vođenju istrage o spornim mejlovima predsedničke kandidatkinje Hilari Klinnon, ali i naveo da njegove odluike nisu navođene političkom pristrasnošću.

Izvor upoznat s izveštajem, koji još nije objavljen, rekao je za Asošijetid pres je da se u dokumentu Komi i kritikuje što nije kako treba obaveštavao ministartku pravde Loretu Linč i druge nadređene u ministarstvu o tome kako je vodio istragu.

Nalazi izveštaja trebalo bi da budu objavljeni kasnije danas. Izveštaj je kruna 18-mesečnog ispitivanja o jednoj od najvažnijih istraga FBI-aja u skorašnjoj istoriji.

Dok specijalni savetnik Robert Muler vodi istragu o ruskom mešanju u američke izbore 2016, pobednik tih izbora predsednik Donald Tramp oštro kritikuje FBI i ministarstvo pravde zbog istrage o spornim mejlovima njegove rivalke Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka tokom admijnsitracije Baraka Obame.

Komi, kojeg je Tramp smenio prošle godine, ranije se izjašnjavao kao republikanac.

On je tokom leta pred izbore zaključio istragu navodeći da nema dokaza da je Klinton korišćenjem privatnog imejl servera prekršila zakon, ali je zaključio da je bila "krajnje nepažljiva".

Desetak dana pred izbore ponovo je otvorio istragu i zaključio je par dana pred izbore navodeći da nije bilo kršenja zakona. Klinton i njeni saradnici tvrde da je izgubila izbore zbog tog ponovnog otvaranja istrage.

XS
SM
MD
LG