Ministarstvo odbrane: Zakonom se štite tajni vojni podaci

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se izmenama Zakona o odbrani štite tajni vojni podaci, a time i bezbednost države i svih njenih građana, te da nisu istiniti navodi Poverenika za informacije od javnog značaja da su njima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije izuzeti iz jedinstvenog sistema pristupa informacijama od javnog značaja.

"Kao i u svim armijama sveta zakonom su definisani podaci i informacije koje se ne mogu davati na uvid javnosti", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane povodom predloga Poverenika za informacije od javnog značaja za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani koji je podneo Ustavnom sudu.

Ministarstvo je, takođe, pozvalo Poverenika da građanima kaže u kojoj državi, koja ima svoju vojsku, ne postoje tajna vojna dokumenta, kao i na koji način se doprinosi bezbednosti građana ukoliko se prihvati njegov predlog da se sva vojna dokumenta na baš njegov zahtev mogu staviti javnosti na uvid.

"Današnje saopštenje Poverenika, nažalost je još jedna potvrda, da u potrazi za publicitetom i svojom političkom karijerom, on ne može da prestane da komunicira sa Ministarstvom odbrane putem medija, niti da se uzdrži od političkih ocena", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani i Zakona o Bezbednosno-informativnoj zbog, kako je naveo, pojedinih spornih odredbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво