Svet

0

Tužilaštvo Njujorka tužilo Trampovu fondaciju

Autor: MIM

Izvor: Beta

Tužilaštvo Njujorka tužilo Trampovu fondaciju

Izvor: Foto: Beta / AP

Tužba kojim se traži raspuštanje fondacije i zabrana da Tramp i njegovo troje dece rade za neprofitne organizacije, predstavlja "izvanredan ukor" aktuelnom predsedniku, navodi Njujork tajms (The New York Times).

Tužilac savezne države Njujork poslao je pisma poreskoj službi i Federalnoj izbornoj komisiji za dalje postupanje, čime je Tramp suočen s dodatnim pravnim izazovima.

Tramp je odmah napao tužbu navodeći na Tviteru da je to "ljigavi pokušaj" demokrata iz Njujorka da mu nanesu štetu.

Tužba je kruna skoro dvogodišnje istrage o Trampovoj humanitarnoj organizaciji koja je bila predmet pažnje tokom i posle predsedničke kampanje 2016.

Takve fondacije bi trebalo da budu posvećene humanitarnim aktivnostima, a u tužbi se navodi da ju je Tramp koristio za rešavanje pravnih slučajeva protiv njegovih poslovnih aktivnosti, kao i da je portošila 10.000 dolara za portret Trampa koji visi u jednom od njegovih golf klubova, navodi Njujork tajms.

Tramova fondacija je takođe korišćena za političke usluge, navodi se u tužbi.

Tokom izborne trke 2016. fondacija je praktično postala deo Trampovog štaba - imejlovi pokazuju da je šef štaba Kori Levandovski usmeravao njene troškove, iako je takvim fondacijama eksplicitno zabranjeno da se baƒve političkim aktivnostima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR