Najnovije vesti
Kultura Vesti
Preminuo Elvisov bubnjar Didžej Fontana

Preminuo Elvisov bubnjar Didžej Fontana

Legendarni bubnjar Elvisa Prislija, Didžej Fontana preminuo je juče u 88. godini.

elvis prisli didzej fontana Foto: thepacersband / Instagram
elvis prisli didzej fontana

Talentovani muzičar bio je poslednji preživeli član Elvisovog benda. Preminuo je mirno, u snu. Njegov sin Dejvid podelio je vest na Fejsbuku.
"Tata je preminuo u snu u 21:33 večeras. Nije imao bolove", napisao je Dejvid Fontana u sredu.

Dominik Džozef "Didžej" Fontana svirao je na brojnim Elvisovim hitovima od 1954. do 1968, uključujući i "Jailhouse Rcok", "Heartbreak Hotel", "Blue Suede Shoes", "Hound Dog" i imao je važnu ulogu u njegovom planetarnu uspehu. Karijeru je počeo paralelno sa Elvisom u San studiju u Memfisu.
"Bend je sada opet zajedno", stoji na Fejsbuk profilu San studija.

Rođen 1931. u Šreveportu u Luizijani, Dominik je počeo da svira bubnjeve u srednjoj školi i postao stalni bubnjar u radio i TV emisiji "Lousiana Hayride". Tamo je upoznao Elvisa 1954. godine. U to vreme impresario "San rekordsa", Sem Filips, je već bio spojio Prislija sa Skotijem Murom (gitara) i Bilom Blekom (bas). Njih trojica snimila su Elvisov debi singl "That's All Right Mama".

Kada im se pridružio Fontana originalno su bili poznati pod imenom "The Blue Moon Boys".

U jednom intervjuu bubnjar je ispričao kako je izgledao njihov prvi živi nastup, kada su lansirali i definisali rokenrol.
- Prve večeri ljudi su bili uljudni, mirni. Bila je to starija ekipa sačinjena od ljubitelja kantrija. Mislim da su na kraju koncerta otišli kući i rekli svojoj deci, "Ima jedan dečko u 'Louisiana Hayride' koga treba da čujete". Sledećih nekoliko vikenda dolazili su nam samo klinci, tako da je to bila prelomna tačka. Deca su vrištala, njihala se, plakala i sve to. Mislim da je to bio početak – rekao je Fontana.
Govorio je kako je video sebe u bendu:
- Kada sam prvi put čuo Skotija, Bila i Elvisa, znao sam da nikako ne mogu da zeznem taj zvuk. Naučio sam kako da im ne smetam i pustim ih da rade šta moraju da rade. Meni je uvek zvučalo bolje tako. Tokom svirki u "Hayride" naučio sam značaj jednostavnosti. Zato sam uvek svirao onoko kako osećam. Ako ne funkcioniše, neću to ponoviti. Mislim da jednostavan pristup dolazi od toga što sam mnogo slušao big bendove i to sam onda kombinovao sa rokabilijem – izjavio je Fontana krajem osamdesetih.

Elvisov bend se raspao 1957. ali Elvis i Fontana su nastavili da rade zajedno sve do kasnih šezdesetih. Elvis ga je zvao za svoje (ispostaviće se) poslednje koncerte u Las Vegasu, ali je odbio i ostao kod kuće u Nešvilu, gde je nastupao. Nakon Elvisove smrti svirao je sa brojnim legendama roka i kantrija, među kojima su Ringo Star, Pol Makartni, Čarli Prajd, Džeri Li Luis, Doli Parton, Roj Orbinson...

Fontana je 2009. uvršten u Dvoranu slavnih rokabilija, a kasnije iste godine i u Dvoranu slavnih rokenrola u kategoriji sporednog člana.