MUNDIJAL, 1. DAN: Ruska furija, srednji prst Robija Vilijamsa i pozdrav za Noleta (VIDEO)

Novosti online

14. 06. 2018. u 11:01

Svetsko prvenstvo u fudbalu danas je svečano otvoreno na moskovskom stadionu Lužnjiki pred oko 80.000 gledalaca, uoči utakmice Rusije i Saudijske Arabije u kojoj je domaćin slavio - 5:0

МУНДИЈАЛ, 1. ДАН: Руска фурија, средњи прст Робија Вилијамса и поздрав за Нолета (ВИДЕО)

Foto Tanjug,AP Photo

Svetsko prvenstvo u fudbalu danas je svečano otvoreno na moskovskom stadionu Lužnjiki pred oko 80.000 gledalaca, uoči utakmice Rusije i Saudijske Arabije u kojoj je domaćin slavio - 5:0.

Prigodnom koreografijom i muzičkim programom, na čelu sa britanskom pop zvezdom Robijem Vilijamsom i legendarnim brazilskim fudbalerom Ronaldom, zvanično je otvoren 21. Mundijal u istoriji uz govor predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Čestitam početak glavnog turnira planete, drago mi je što se održava u Rusiji. U našoj zemlji fudbal nije samo sport, već nešto što svi vole otkad je počeo u Rusiji da se igra. Sve nas ujedinjuje fudbal, svi smo jedan tim", rekao je Putin sa stadiona.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino poželeo je uspešan turnir. Odmah posle ceremonije na teren su izašli fudbaleri Rusije i Saudijske Arabije, gde su domaći igrači demolirali rivala - 5:0.

U Rusiji, prvi put posle osam godina, učestvuje i reprezentacija Srbija koja igra u E grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.

Prvi rival "orlovima" je Kostarika u nedelju od 14 sati u Samari.


Dolazi 20 lidera

NA otvaranje šampionata doći će 20 lidera zemalja učesnica šampionata. Jedan broj će ih doći na ceremoniju otvaranja, a drugi i na finalnu utakmicu. To je dokaz da medijska hajka Londona i Vašingtona protiv toga da Rusija bude domaćin šampionata nije urodila plodom.

Nagradni fond 400 miliona dolara

Slava je primarni motiv najboljima, mada ni novčane nagrade nisu zanemarljive, a ukupan nagradni fond je 400 miliona dolara. Od toga, pobedniku pripada 38 miliona, finalisti 28, polufinalistima 24 (treće mesto) i 22 (četvrto mesto), četvrtfinalistima po 16, učesnicima osmine finala po 12, i onima koji takmičenje završe u grupi po osam.


VAR sistem prvi put na velikom takmičenju

Ono po čemu će za sva vremena biti upamćeno SP u Rusiji je činjenica da će prvi put biti korišćena video tehnologija. VAR će pomagati sudijama u spornim slučajevima kod postizanja gola, kod dodeljivanja crvenih kartona, sviranja penala i utvrđivanja identiteta igrača. Jedni smatraju da će uvođenje kompjutera doneti pravdu, drugi su ubeđeni da će to ubiti emocije i kvariti doživljaj svima, a na kraju turnira videće se da li je fudbal dobio ili izgubio uz VAR.



Prosinečki o Mundijalu: Hrvatska može daleko, Srbija ima tešku grupu

Nekadašnji jugoslovenski fudbalski reprezentativac, Hrvat Robert Prosinečki, ocenio je da je pred Srbijom težak zadatak da prođe grupu na Mundijalu, u kojoj su Brazil, Švajcarska i Kostarika, ali da ima šanse da takmičenje nastavi u nokaut fazi, dodavši da da smatra kako je sadašnja selekcija Hrvatske sazrela da napravi veliki uspeh.

- Zavisi i od toga koji će završiti u grupnoj fazi, ukoliko Hrvatska bude prva u grupi, onda može jako daleko da dogura.

Opširnije pročitajte OVDE.

Prvi zadatak za srpskog arbitra na SP: Mažić startuje već u prvom kolu

Najbolji srpski fudbalski arbitar Milorad Mažić delegiran je za četvrtog sudiju na utakmici između Urugvaja i Egipta na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Opširnije pročitajte OVDE.




Dejan Stanković: Australiju ne zaboravljam

Treći Mundijal će ovog leta u Rusiji upisati Vladimir Stojković i na taj način će se izjednačiti sa rekorderom po broju utakmica u nacionalnom timu i po broju učešća na svetskim smotrama fudbala Dejanom Stankovićem.

Počeo je legendarni as srpskog fudbala svoje putešestvije kroz najveću fudbalsku priču u Francuskoj 1998, nastavio je u Nemačkoj osam godina kasnije, a završio u Južnoj Africi 2010.

Na šta prvo pomislite kada se pomenu vaša tri učešća na SP?

- Na čast i privilegiju koju sam dobio noseći dres moje zemlje na najvećem fudbalskom takmičenju i to ne jednom nego tri puta. To su uspomene za ceo život i najlepša sećanja.

O Dekijevim utiscima i sećanjima na sva tri planetarna šampionata na kojima je bio učesnik opširnije pročitajte OVDE.

Najbolji igrač SP

Nejmar je favorit za najboljeg igrača SP s kvotom 9,00. Kvota na Mesija je 10, na Grizmana 13, na Ronalda 20... Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za najboljeg igrača Mundijala.

Stojković: Ni remi nije tragedija, samo da ne izgubimo!

POBEDA bi bila ogroman korak ka osmini finala, remi nam ne bi smetao, a o porazu niko i ne razmišlja. Ovo je računica prvog golmana Srbije Vladimira Stojkovića koji sa nestrpljenjem čeka nedeljni meč 1. kola naše grupe na Mundijalu u kojoj ćemo u Samari da odmerimo snage sa Kostarikom.

- Ovo mi je treći Mundijal u karijeri i voleo bih da ga zapamtim malo lepše nego prethodna dva. Pred nama je prvo iskušenje protiv Kostarike u nedelju i verujem da već na startu možemo da stignemo do pobede koja bi nam svima olakšala život u nastavku takmičenja – kaže Stojković.

Opširnije pročitajte OVDE.


Navijači Nigerije tražili da za meč protiv Hrvatske na stadion donesu kokoške

Navijači Nigerije zatražili su dozvolu da na stadion u Kalinjingradu, gde njihova reprezentacija igra protiv Hrvatske, ponesu kokoške, ali im je lokalna vlast to zabranila.

- U naš informativni centar stiže mnoštvo najrazličitijih zahteva. Tako su navijači Nigerije pitali da li mogu da na stadion unesu kokoške. To je njihov simbol koji uobičajeno koriste na svim utakmicama, ali smo im odgovorili da to ne dolazi u obzir - rekao je ministar kulture i turizma Kalinjingradske oblasti Andrej Jermak.

Opširnije pročitajte OVDE.

KRAJ: Rusija - Saudijska Arabija 5:0

Reprezentacije Rusije je demolirala Saudijsku Arabiju na otvaranju Svetskog prvenstva - 5:0.

GOOOOOOL Domaćin vodi 1-0. Prvi gol na Svetskom prvenstvu postigao je fudbaler Juri Gazinski za vođstvo Rusije protiv Saudijske Arabije u Moskvi. Vezista Krasnodara glavom je pogodio posle centaršuta Aleksandra Golovina i oduševio 80. 000 gledalaca na stadionu Lužnjiki.

GOOOOOOOL Denis Čerišev pogađa za 2:0!Igrač koji je zamenio Alanaagojeva odlično je zavarao defanzivca Saudijske Arabije i potom jakim udarcem poslao loptu iza leđa protivničkog golmana.

— BlackHorse (@CaballoNegro50) June 14, 2018
The first goal of the Fifa World Cup 2018. Russia Vs Saudi Arabia. It is Russia which takes the opening honours. @FIFAWorldCup @KremlinRussia_E @chetrisunil11 @anuttar @FOXSoccer @FIFAcom @Soccer__Newz @soccer #FifaWorldCup2018 pic.twitter.com/wn9zwDfbmg
GOOOOOOL Rusija u 71. minutu dolazi do 3:0 i rešava pitanje pobednika. Samo minut nakon što je ušao u igru Dzjuba postiže gol. Golovin poslao je odličnu loptu u kazneni prostor, a visoki napadač glavom savladao golmana Saudijske Arabije.

GOOOOOOL Čerišev dvostruki strelac za 4:0. Igrač Viljareala sjajnim udarcem spoljnim delom stopala savladao je golmana. Briljantn.

GOOOOOOL Golovin postavlja konačan rezultat - 5:0








Spektakularno otvaranje SP u Rusiji

Odbrojavanju je došao kraj! Svetsko prvenstvo u fudbalu, 21. po redu, počelo je u Moskvi, na stadionu "Lužnjiki", a otvorili su ga predsednik Rusije Vladimir Putin i prvi čovek FIFA Đani Infantino!

Posle osam godina među 32 najbolje selekcije na planeti je i Srbija, koja na turniru startuje u nedelju protiv Kostarike u Samari, a rivali u E grupi su joj i Brazil i Švajcarska.

Pored Samare i Moskve, utakmice na najvećoj smotri fudbala u Rusiji igraće se u još devet gradova - Njižnjem Novgorodu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Saransku, Rostovu na Donu, Kaljiningradu, Kazanju, Sočiju i Sankt Peterburgu, s tim da ruska prestonica daje dva stadiona - Oktritije arenu i Lužnjiki.

Opširnije pročitajte OVDE


Nemci i Belgijanci okupirali Rusiju

NAVIJAČI iz celog sveta počeli su "okupaciju" Rusije. U zemlju domaćina 20. svetskog prvenstva dan pre početka šampioata, stiglo je oko 180.000 ljubitelja fudbala, a prema procenama Nemci i Belgijanci će imati najveću podršku sa tribina.


Jedan od vodećih sportskih poprtala u Rusiji, sports.ru, preko specijalizovane kompanije radi monitoring broja pristiglih navijača i njihov sastav u Rusiji. Prema njima, na dan do početka Mundijala, u gradovima u kojima će se igrati utakmice. već ih ima više od 180.000.

Prednjače Belgijanci i Nemci, sa po 37.000 navijača. Poljska je na trećem mestu sa 22.000, dok je najmanje pristiglih iz Kostarike, samo oko 500.

Opširnije pročitajte OVDE


Ronaldo pozdravio Noleta

ZANIMLjIVI klipovi Davida Vujanića na kojima spominje reprezentaciju Srbije u razgovorima sa Nejmarom i Ronaldom, vrte se po našim društvenim mrežama. Londonski voditelj, kreativac i pre svega jutjuber, koji je poreklom sa naših prostora, u Moskvi pokušava da "izvuče" po neku reč o srpskom nacionalnom timu.

- Nejmar mi nije izgledao kao da zna nešto o nama. Momak je skroz fin, vaspitan, mlad igrač, koji uživa u fudbalu, ali nije bio upoznat ko je Aleksandar Mitrović - kaže Vujanić, za "Novosti". - Pre toga sam pričao sa legendarnim Brazilcem Ronaldom, koji je znao za Mitra, ali je posebno oduševljen Novakom Đokovićem. Rekao mi je da voli Noleta i da ga pozdravim. Uvek pokušavam da pitam nešto o Srbiji.

Opširnije pročitajte OVDE




Srednji prst Robija Vilijamsa

Engleska pop zvezda Robi Vilijams imao je čast da otvori Mundijal, a to je iskoristio da napravi skandal.

Tokom nastupa na otvaranju šampionat u Rusiju, Robi Vilijams, kome skandali nisu strani, u jednom trenutku pokazao je srednji prst u kameru koja ga je snimala.

Opširnije pročitajte OVDE



Selektor Nemačke hvali Srbiju

SELEKTOR Nemačke Joakim Lev pohvalno je govorio o reprezentaciji Srbije, kada su ga novinari pitali o potencijalnim rivalima u osmini finala. "Panceri" su u Grupi F, koja se ukršta sa našom Grupom E.

- Srbija je pružala kvalitetne partije tokom kvalifikacija. U pitanju je selekcija koja ima veoma dobre igrače. Švajcarska je takođe jaka, a o Brazilcima ne treba trošiti reči, oni su favoriti za titulu - kaže Lev.





Izbegavajte seks sa strancima

POSLANICAruskog parlamenta iz redova komunista Tamara Vasiljeva Pletnjova (70), koja je ujedno i predsednica Komiteta za pitanja porodica, žena i dece ruske Dume, šokirala je mnoge savetom kako da se ovdašnje devojke ponašaju za vreme SP. Na društvenim mrežama se rasplamsala polemika, pa je i predstavnik Kremlja upozorio da se poštuje gostoprimstvo.

Pletnjova je pozvala građanke Rusije da ne ulaze u intimne odnose sa navijačima iz drugih zemalja, jer tako rizikuju da postanu samohrane majke. Pletnjova je podsetila na Olimpijske igre 1980. u Moskvi, posle kojih su mnoge žene ostale same sa decom.

U toj "lekciji o sklapanju brakova", Pletnjova je posavetovala devojke da se udaju za momke iz Rusije i da stvaraju dobre porodice i da žive u miru i slozi.

Opširnije pročitajte OVDE


Rusi pucaju od zadovoljstva

Selektor fubalske reprezentacije Rusije Stanislav Čerčešov rekao je da uoči današnje utakmice protiv Saudijske Arabije nije bio pod stresom, jer je verovao u svoje igrače da će ispuniti sve ciljeve, ali da će morati posebno da spremi svoj tim za drugi meč protiv Egipta.

"Juče sam bio opušten, a opušten sam i danas jer poznajem svoje igače. Zadovoljstvo je raditi s njima. Svaki trener zavisi od svojih igrača i pre svega zato sam opušten. Znao sam da će ispuniti naše ciljeve. Zašto bih bio pod stresom", rekao je Čerčešov posle utakmice.

Opširnije pročitajte OVDE



Batistuta: Mesi neće moći sve sam

GABRIJEL Batistuta, jedan od najboljih argentinskih fudbalera svih vremena, istakao je da "gaučosi" na predstojećem Mundijalu ne smeju skroz da se oslone na Lionela Mesija.

- Može da bude opasno ako svi budu mislili da će Mesi sam rešavati utakmice. Rivali na Mundijalu su jaki i Leu će biti potrebna pomoć saigrača - istakao je 49-godišnji Batistuta.


Svetsko prvenstvo od 13 milijardi dolara

MADA će ukupni troškovi organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. biti poznati tek kad gosti napuste Rusiju, već sada se može reći da nisu tačne prognoze da će ovo biti najskuplji mundijal od svih dosad održanih. Troškovi za neposrednu organizaciju - od otvaranja do utakmica u 11 gradova, neće preći 500 miliona dolara, izjavio je Aleksej Sorokin, generalni direktor Organizacionog komiteta "Rusija 2018".

- Javnosti će biti predstavljeni svi troškovi organizacije SP, do kopejke. Ali već sada se može reći da neći biti nikakvih bombastičnih brojki - obećava Sorokin.

On kaže da ne bi trebalo mešati troškove za neposrednu organizaciju šampionata sa onima za pravljenje infrastrukture u gradovima gde se reprezentacije takmiče po grupama.

Opširnije pročitajte OVDE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Milan Galic

14.06.2018. 13:09

To je super .Neka vide velike države kako će sada da pobeđuju nepostojecem ofsajdu itd.Ali posle prvenstva oni će to da ukinu zbog velikana.

неимени

14.06.2018. 18:11

Руском коментатору (Леон.ру) свака друга Слава Богу. И треба.