Novosti

Kupci hoće krosovere, a ne zastarjele limuzine

Kupci hoće krosovere, a ne zastarjele limuzine
Foto: Lexus GS | Kupci hoće krosovere, a ne zastarjele limuzine

Lexus, kao i drugi proizvođači automobila koji se suočavaju sa potrošačima koji sve više žele krosover/SUV vozila, postepeno uvodi u svoju gamu nove modele kako bi zadovoljili potražnju za tom vrstom automobila.

Iako je posljednjih godina proširio krosover/SUV ponudu, Lexus u tom pogledu još zaostaje za njemačkim premijum proizvođačima, poput BMW-a.

U gami japanskog proizvođača limuzine su i dalje dosta zastupljene, a među njima su i sada već pomalo zastarjeli Lexus IS, lansiran 2013, ili još stariji Lexus GS koji je debitovao još 2011. Oba modela su u međuvremenu restilizovana, ali kako se pažnja kupaca sve više okreće krosoverima, sedani više nisu tako atraktivni.

Lexus je u posljednje vrijeme pojačao ofanzivu SUV/krosover vozila, pa je nakon kompaktnog krosovera modernog izgleda NX, u 2018. stigao još manji UX. Njima se, takođe nedavno, pridružio veliki Lexus RX L sa tri reda sjedišta, pa je SUV ponuda povećana na šest modela.

Spekuliše se da će Lexus ES dobiti pogon na sva 4 točka, što bi pomoglo kompaniji da nadomesti odlazak modela GS.

Sa druge strane, F Sport verzija modela ES trebalo bi da privuče mlade kupce koji bi mogli da se okrenu nekom drugom proizvođaču kada aktuelni IS prestane da se proizvodi.

Čini se da je sudbina Lexusa IS i GS zapečaćena, jer će proizvođač kada već troši novac na nove modele ta sredstava prije usmeriti na buduće krosovere/SUV vozila (koje kupci žele), nego na limuzine čija je prodaja u padu.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije