Fudbal

Čerišev potopio Saudijsku Arabiju

Čerišev potopio Saudijsku Arabiju
Foto: Tanjug | Rusija - Saudijska Arabija uživo: Gol Gažinskog za prednost domaćina

Fudbaleri Rusije i Saudijske Arabije otvaraju Svjetsko prvenstvo u prvom meču grupe A na stadionu Lužnjiki.

Baćuške kao domaćini su veliki favorit u ovoj utakmici, dok su Saudijci među autsajderima Mundijala u Rusiji.

Na Svjetsko prvenstvo Rusija se plasirala kao domaćin, ali navijači nisu zadovoljni rezultatima ostvarenim u prijateljskim mečevima.

Saudijska Arabija na Mundijal se plasirala kao druga ekipa u grupi B azijskih kvalifikacija s bodom manje od Japana i istim brojem bodova kao Australija.

Iako su autsajderi, njihov posljednji prijateljski meč protiv aktuelnog svjetskog šampiona Njemačke, kada su ih Panceri teško savladali sa 1:0, pokazuje da Rusi neće s njima lako izaći na kraj.

Osim kladionica zvanični predviđač Mundijala mačak Ahil prednost je dao Rusiji. Opširnije o tome na OVOM LINKU.

Rusija: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov - Gazinski, Zobnin - Samedov, Golovin, Dzagoev - Smolov 

Sudijska Arabija: Al Majuf – Al Buraik, Os. Havsavi, Om. Havsavi, Al Šahrani – Al Faraž, Otajf – Al Šehri, Al Jasim, Al Davsari – Al-Šahlavi

Tekstualni prenos meča:

9' - Na početku nije bilo većih uzbuđenja. Prva prava prilika dogodila se u devetom minutu kada je Žirkov šutirao iz izgledne situacije iz šesnaesterca, ali je njegov šut izblokiran.

12' - Međutim, Rusi tri minuta kasnije dolaze do prednosti. Loptu je iz kornera ubacio Žirkov, a Saudijci su uspjeli da je izbace. Ipak, samo na kratko. Zobnin je ponovo ubacuje u šesnaesterac, a tamo ju je dočekao Gazinski koji je glavom posprema u mrežu.

15' - Rusija je mogla i do 2:0, ali je golman Abdulah Al Majuf spasio svoju mrežu. Lopta je došla sa lijevog boka, ali je Džagoev nije uspio zahvatiti, pa je golman Saudijske Arabije uspio da je izvadi iz gola.

23' - U narednim minutima nije bilo većih uzbuđenja, a onda je uslijedio veliki hendikep za Rusiju jer je Džagoev morao da napusti igru zbog povrede. Umjesto njega u igru je ušao Denis Čerišev.

31' - Saudijska Arabija dolazi do izgledne situacije. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca najviši u skoku je bio Jašir Al Šarani, ali je glčavom poslao loptu preko gola.

35' - Rusija je došla do izgledne prilike. Golovin je ušao u kazneni prostor i pokušao da dribla protivnike, ali je pao i izgubio loptu.

43' - Čerišev je došao do svog prvog gola u dresu reprezentacije i povećao prednost Rusije na 2:0. Nakon primljenog pasa, malo se bio spetljao ali su se zbunili i defanzivci Saudijske Arabije pa je Čerišev zakucao loptu u mrežu.

To je ujedno bilo sve što smo vidjeli u prvom dijelu.

Drugo poluvrijeme

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na stadionu Lužnjiki. Rusi u drugi dio igre ulaze sa finom prednošću.

51' - Domaćini su bolje otvorili i drugo poluvrijeme, a prva šansa desila se u 51. minutu. Semedov je raspalio sa nekih dvadesetak metara, ali je lopta otišla iznad gola. Rezultat je ostao nepromijenjen.

56' - Najbolja prilika, reklo bi se prva prava na meču za Saudijsku Arabiju. Buraik je poslao dobar pas na pet-šest metara od ruskog gola. Za malo je zakasnio Al Jasim. Da je stigao da malo zakači loptu vjerovatno bi bio gol.

58' - Nova izgledna prilika za Saudijce. Al Faraj je bio najviši u skoku nakon slobodnjaka i šutirao glavom sa desetak metara, ali je lopta bila previsoka.

68' - Golma Saudijske Arabije je spasio svoj tim. Zobnin je uputio jak udarac, ali je golman odbrani. Loptu je pokupio jedan defanzivac Saudijske Arabije i izbio je.

72' - Artem Džuba, samo minut i po nakon što je ušao u igru, povećao je prednost Rusije na 3:0. Savršeno je ispratio loptu i poslao je glavom u mrežu uz desnu stativu.

80' - Rusi drže sve u svojim nogama. Saudijci igraju kao da su se predali, i gotovo da ne pokušavaju napraviti neku šansu.

92 ' - Čerišev postiže svoj drugi pogodak na utakmici i donosi još ubjedljiviju pobjedu Rusiji. Sjajno je uputio šut vanjskim felšom.

94' - Nije tu bio kraj mukama Saudijske Arabije. Golovin je sjajno izveo slobodnjak i golman Saudijske Arabije je ponovo morao da vadi loptu iz svoje mreže.

95' - Nema više vremena. Sudija je odsvirao kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije