Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
HITLEROV MONSTRUOZNI TORANJ Britancima je trebalo 35 tona dinamita da rasture firerov PLAN ODBRANE

HITLEROV MONSTRUOZNI TORANJ Britancima je trebalo 35 tona dinamita da rasture firerov PLAN ODBRANE

Krajem Drugog svetskog rata 1945. sovjetska vojska ušla je u Berlin. Nakon što je Adolf Hitler izvršio samoubistvo u svom bunkeru moral nacista je potonuo, ali postojalo je još nekoliko stvari koje su im donosile prednost, a jedna od njih bila je zgrada "Zoo Flak toranj", ili "Flakturm Tiergarten".

zoo toranj berlin Foto: Pilz/German Federal Archives / Wikipedia
zoo toranj berlin

Još nakon bombardovanja Berlina 1940, kada su britanske vazdušne snage RAF ispustile skoro 200 bombi na nemačku prestonicu, Hitler je počeo da smišlja plan kako da se odbrani od takvih napada. Stoga su nacisti počeli da napadaju britanske gradove kako bi rastegnuli snage RAF-a i umanjili njihovu snagu, te počeli da jačaju odbranu Berlina.

Zoo toranj 1946.
Foto: Erich O. Krueger/German Federal Archives / Wikipedia
Zoo toranj 1946.

Tako se rodila ideja o izgradnji zgrade "mešovite upotrebe". Izgrađeni su tornjevi sa napadačkom i odbrambenom funkcijom, a najistaknutiji primer bio je upravo "Zoo toranj", izgrađen 1941.

Toranj od armiranog betona, visok poput 13-spratnice, dobio je ime jer je bio podignut u blizini berlinskog zološkog vrta. Objekat je imao protivpešadijske puške na krovovima, a na trećem spratu bolnicu sa 85 kreveta. Na vrhu tornja nalazila su se četiri 12.8 centimetara dvojna FlaK 40 nosača, uz podršku pušaka od 20 milimetara i 37 mm na nižim platformama. Spoljnu stranu tornjeva štitlo je osam metara betona, dok je sloj debeo pet metara štitio vrh. Ukupno je toranj mogao primiti skoro 350 vojnika i 15.000 ljudi.

Nemački vojnici na tornju 16. aprila 1942.
Foto: Pilz/German Federal Archives, German Federal Archives / Wikipedia
Nemački vojnici na tornju 16. aprila 1942.

Sličnih tornjeva bilo je i u drugim gradovima, kao što je Hamburg. Kada su Sovjeti ušli u Berlin, sa tornjeva im je pretilo protivavionsko oružje upereno ka tenkovima Crvene armije. Iako su uslovi u tornjevima bili loši, sa malo vazduha i pijaće vode, odbrana je izdržala. Sovjeti su ostali u zalivu, a njihovi napori da dođu do Rajhstaga bili su bezuspešni.

Ipak, zbog ograničenih mogućnosti sam toranj nije mogao mnogo da učini. Nemci su dozvolili predaju snaga koje su se nalazile unutra, ali je nacistička komanda mogla da odloži predaju dok većina vojnika ne pobegne iz Berlina.

Nekoliko godina kasnije, kad je Berlin pao pod kontrolu saveznika, toranj je pao u britanske ruke. Britanci su ga razneli jer nisu znali njegovu namenu. Nepopustljivi toranj je srušen tek iz trećeg pokušaja, uz upotrebu čak 35 tona dinamita. Lokaciju je na kraju preuzeo berlinski zoološki vrt, pa je nekad nacistički odbrambeni toranj sada dom nilskih konja.