ALARMANTNI REZULTATI: Svaka treća žena abortirala pre rođenja prvog deteta

B. Radivojević

14. 06. 2018. u 14:28

Anketirano je više od 1.000 žena iz cele Srbije, Upitnik se sastojao od 15 pitanja, najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano

АЛАРМАНТНИ РЕЗУЛТАТИ: Свака трећа жена абортирала пре рођења првог детета

Thinkstock

ISTAŽIVANjE tokom kojeg je u poslednja dva meseca uključeno 1.000 žena u Srbiji, pokazalo je da čak 40 odsto žena imalo barem jedan abortus, od toga, više od 30 odsto njih, pre rođenja prvog deteta


To je, čini se, zaključak koji najviše poražava od svih do kojih se došlo pomoću online Upitnika - "Istine i zablude o kontracepciji", koji je danas predstavljen javnosti u Beogradu, uz prisustvo brojnih stručnjaka i predstavnika raznih udruženja i organizacija, kao i ličnosti iz javnog života.


Anketirano je više od 1.000 žena iz cele Srbije, Upitnik se sastojao od 15 pitanja, najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano, a odgovori koji su dobijeni su veoma zabrinuli ginekologe koji se bave temom upotrebe kontracepcije i planiranja porodice.


Prema svim postojećim statističkim podacima, žene u Srbiji neredovno koriste hormonsku kontracepciju, često dolazi do neželjenih trudnoća, a abortusa je nažalost sve više. Koliko je zaista postojeća statistika negativna i nepovoljna?


Gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koriti prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna, pokazala je anketa.


-Nedovoljno smo informisani o hormonskoj kontacepciji, ova oblast je i dalje puna predrasuda kod žena, čini se i više nego što smo mogli da pretpostavimo. To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to zaista neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa i podignemo natalitet u Srbiji"- kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica udruženja "Naša ASKA", koje je sprovelo istraživanje. -Prema rezultatima naše ankete, svaka treća žena u Srbiji je imala barem jedan abortus i to je podatak koji je alarmantan.



Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije posebno imaju mladi. Dokrorka Marija Obradović, ginekolog, v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, kaže da se od ranije zna, da se posle Albanije, u Srbiji najmanje koristi kontracepcija, a rezultati ovog istraživanja to i potvrđuju.


- Naročito je važno da radimo na informisanju mladih. Mi se trudimo da kroz rad edukativnih timova napravimo što bolji pristup pacijentu. Generalno gledano, kontracepcija pored zaštite od trudnoće ima i važan terapijski učinak-kaže doktorka Obradović.


Anketom je, takođe, ustanovljeno da trećina žena, meži kojima 43 odsto sa visokim obrazovanjem, nije nikad bila kod ginekologa, ili nije bila bar u poslednje dve godine.Uprokos tome što znaju da je prekid odnosa nepouzdana metoda zaštite, 41 odsto ispitanica reklo je da nikada ne bi koristile kontraceptivne pilule.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Ateista

14.06.2018. 14:32

Posle neće Albanci da uzmu Kosovo pa za jedno 15-20g i CG i Sandzak i ceo Jug srbije uz Božju/Alahovu pomoć bez ispaljenog metka nego svaki sa 5-10dece e baš mi je drago.

Marko

14.06.2018. 14:51

@Ateista - Ne znam da li znaš ali kosovski Srbi sad imaju veći prirodni priraštaj nego kosovski Albanci, provereno. Srbi na Kosmetu nemaju problem sa natalitetom, nego samo ostatak Srbije.

Flash

14.06.2018. 14:45

Ajmo Farma i Zadruga , blud nemoral i abortusi...To je slika buduce Srbije koju zelimo ????????

Damir Obradović

14.06.2018. 14:53

Što nas manje to je bolje??!!Prosto današnje naše žene nežele to zato je najbolje uvoziti žene a ove naše na štajgu da novac donose pa da mi je rodjena mater ili čerka??!!

Лела

14.06.2018. 14:53

Оно што мене чуди и згражава је да феминисткиње и тзв ,,борци за људска права", аборус сматрају за цивилизацијски чин!У 21. веку, као средство за контрацепцију се користи тако примитиван, нељудски, и по жену потенцијално опасан захват!У време када постоје разноразна средства за избегавање зачећа, абортус, најобичнији ЧИН НАСИЉА се слави као ,,женско право"!Жена која је толико гтлупа да себи дозволи нежељену трудноћу, под условом да није тотално необавештена, за мене је срамота за властити пол!

Jole

14.06.2018. 15:01

Sta ce nama Svetosavske vrednosti, jel tako? Nama trebaju Evroatlantske vrednosti. Ko ne pusi, ko ne pije, taj metalac nije. Katastrofa.

da da

14.06.2018. 15:03

a posle kriv Amfilohije kad kaze istinu da su Srpkinje (a i Srbi koji to ne sprecavaju) pobili vise Srba nego Musolini Hitler I pavelic zajedno

Ljubica

14.06.2018. 15:04

Trudnoca je Boziji dar i Bozija volja. Zato je odbacivanje tog dara veliki grijeh i ubijanje djeteta i dijela tjela sebe same !!! Gospode pomiluj............

Igor

14.06.2018. 15:06

Zabraniti abortus osim u slucajevima ranog otkrivanja nekih genetskih bolesti kod deteta i za zenu za koju se proceni da bi daljim odrzavanjem trudnoce rizikovala zivot. U svim ostalim slucajevima abortus treba da bude krivicno delo.

Biljka

14.06.2018. 15:07

@Damire Obradovicu molim te nauci prvo da citas i pise pa onda komentarisi. Srpski- sedi 1.

Prnjavor

14.06.2018. 15:27

" 43 odsto sa visokim obrazovanjem, nije nikad bila kod ginekologa" Ovo zabrinjava takodje! Fakultet ne znaci i inteligenciju sto se jos jednom pokazuje kao tacno. :D

Србин пише ћирилицом

14.06.2018. 18:34

@Prnjavor - Плус високо образовање у овом случају значи отићи и имати пуну слободу далеко од очију родитеља и познаника. Студенски дани значи, дани кама сутре.

Mihailo

14.06.2018. 16:33

Abortus je klasican vid nasilja odredjene grupe ljudi,ne samo vid nasilja nad detetom nego vid zakonskog nasilja.Ako napr. udaris zenu u stomak i ona pobaci dobices prijavu za ubistvo a ne za lake telesne,dok ako to urade ona i doktor onda ce reci da fetus nije zivo bice,kao sto se i sablaznjavaju sto crnogorke abortiraju kada nose zensku decu,taj razlog nije ok ali ostali jesu.Dakle,abortus se zakonski odrzava bez ikakvih mogucih argumenata.