Najnovije vesti
Vesti EU2ME
Suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU

Suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU

Deceniju nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SSP i Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA 2006, trgovinski pokazatelji su višestruko bolji, kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama potpisnicama.

Poruke sa ZB-01 Foto: Promo
Poruke sa ZB-01

Evropska unija je glavni trgovinski partner i glavni izvor stranih investicija u Srbiji, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je tome značajno doprineo. Izvoz iz Srbije u EU raste i beleži se smanjenje deficita u trgovini - sa 7,3 milijarde američkih dolara u 2007. godini na 2,3 milijarde u 2016. Srbija je takođe i jedina država Zapadnog Balkana koja ima suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU.

SSP je omogućio porast direktnih stranih investicija, zahvaljujući čemu je Srbija uspela da promeni svoju strukturu izvoza, pa tako umesto sirovina i poljoprivrednih proizvoda, sada više izvozimo industrijske proizvode.

Drugi sporazum koji je pomogao boljoj ekonomskoj slici je CEFTA 2006 – Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj i Istočnoj Evropi kojem sada pripadaju Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo/UNMIK, Albanija, Makedonija, i Moldavija. CEFTA je dovela do povećanja trgovine na Zapadnom Balkanu i ponovnog uspostavljanja veza i trgovinskih odnosa nakon devedesetih. U slučajevima svih šest učesnica sa Zapadnog Balkana, došlo je do umerenog ili čak dvostrukog rasta vrednosti trgovine sa ostalim članicama Sporazuma.

Međutim, i dalje postoji značajan prostor za poboljšanje kako bi se postigla potpuna liberalizacija trgovine i spremnost za učešće na tržištu EU.

Sredinom juna, učesnici međunarodne konferencije Poruke sa Zapadnog Balkana koju organizuje Evropski pokret u Srbiji, diskutovaće upravo o značaju CEFTA 2006 i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na proces reformi u zemljama regiona. Na konferenciji će biti predstavljeno zajedničko istraživanje organizacija civilnog društva iz regiona o uticajima ovih sporazuma i mogućim rešenjima za ostvarenje njihovog punog potencijala.U centru pažnje će biti predlozi praktične politike „Dvanaest predloga sa Zapadnog Balkana,“ nastali u okviru projekta koji finansiraju Ambasada Nemačke u Srbiji i Institut Fondacije za otvoreno društvo. Predlažu se akcije koje bi omogućile potrebne izmene procesa proširenja i olakšale zemljama kandidatima da ispune kriterijume za pristupanje, a da se istovremeno ne razvodnjavaju uslovi za članstvo.

Foto: Promo