14. jun  2018. 12.00  →  18.11 | Izvor: Tanjug, FoNet, RTV (Kristina Šarić)

Otvorena najsavremenija biohemijska laboratorija u Srbiji

BEOGRAD -

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin danas su otvorili najsavremeniju biohemijsku laboratoriju u Srbiji, vrednosti 1,5 miliona evra koja je donacija američke kompanije Abot.

video icon

Brnabić je zahvalila američkom ambasadoru Kajlu Skatu na posredovanju u ovoj donaciji, jer se time Srbija svrstala među pet država u svetu koje imaju ovu vrstu dijagnostičke laboratorije.

Vlada Srbije ulaže u zdravstvo, a reforma tog sektora je jedna od najtežih i najzahtevnijih, ocenila je Brnabić i napomenula da se čini sve da lekari i medicinsko osoblje ostanu u Srbiji.

Radimo na izgradnji nove i rekonstrukciji postojeće infrastrukture, poboljšanju uslova rada u sistemu zdravstva i povećanju plata i novog zapošljavanja lekara, medicinskog osoblja, sestara i tehničara.

Lončar je rekao da je američka kompanija uložila 1,5 miliona evra u pogon i Srbija je pored Nemačke, Engleske, Belgije i Izraela peta zemlja u svetu koja ima ovakvu modernu laboratoriju.

Manje laboratorije unutar klinika KCS će prestati da postoje, jer će većina preći u novu laboratoriju koja će raditi 24 sata dnevno.

Ašanin je rekao da kroz laboratorije KSC godišnje prođe 1,2 miliona pacijenata i uradi se 12 miliona analiza.

Laboratorija nije obnavljana 30 godina, dodao je on i istakao da će u novim prostorijama biti moguće obraditi u jednom satu 1.500 epruveta i uraditi oko 5.000 analiza.

Odgovarajući na pitanje o odlasku lekara i medicinskog osoblja, Ašanin je rekao da ima pojedinačnih odlazaka koji ne ugrožavaju rad KCS.

On je naglasio da su se uslovi rada u KCS poboljšali, da su plate povećane i da su upravo zaposlili 23 najboljih diplomaca na svim klinikama KCS.

Lončar je rekao da se radi na tome da se povećaju plate zdravstvenih radnika, ali da se migracije lekara događaju u svim zemljama ka onima koji imaju bolji standard i veće plate.

Lončar je podsetio i da je nedavno odobreno da 100 mladih najboljih studenata medicine budu zaposleni, a to ne utiče na tekuće konkurse i procese zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.

Brnabić: Radimo sve da zadržimo medicinsko osoblje

Predsednica Vlade izjavila je da se ubrzano radi na poboljšanju uslova za medicinsko osoblje, kroz povećanje plata, poboljšanje radnih uslova, ali i uvođenje platnih razreda, kako bi što manji broj zdravstvenih radnika odlazio iz Srbije.

Premijerka je poručila da su sva tri faktora važna i ukazala da je od uvođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine, plate sada najviše povećane zaposlenima u zdravstvu i prosveti.

"To su prioriteti, a kroz uvođenje platnih razreda pokazaćemo da brinemo o zaposlenima", rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska nove Centralne laboratorije Centra za medicinsku biohemiju u KC Srbije.

Ukazala je na važnost uslova u kojima medicinsko osoblje radi, kao jedan od potencijalnih razloga njihovog odlaska iz zemlje i poručila da se nada da će, kada vide rekonstruisane ustanove, kao što je nova laboratorija, poželeti da ostanu da rade u svojoj zemlji.

"Plate su važne, ali ulaganjem u tehnologiju zadržaćemo mlade stručnjake u zemlji", poručila je premijerka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da to ministarstvo radi sve za povećanje plata u zdravstvu i na zadržavanju medicinskog osoblja, ali da problem migracija nije problem sa kojim se suočava samo Srbija.

"U dogledno vreme nećemo moći da budemo konkurentni sa zemljama gde su plate veće, sa problemom migracija medicinskih radnika suočava se i EU, a mi smo pokrenuli inicijativu da najuspešnijim studentima medicinskih fakulteta u Srbiji damo šansu za specijalizaciju, posao i besplatne doktorske studije", kazao je ministar.

On je istakao da, i pored te inicijative, postoje redovni konkursi za zapošljavanje u zdravstvu.

"Nastavićemo da radimo, borićemo se za svakog zaposlenog u zdravstvu, kako bismo ispunili cilj da za dve, tri godine naše zdravstvo bude lider u regionu", poručio je Lončar.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin rekao je da sve što čine Ministarstvo zdravlja i vlada predstavlja poteze koje vode ka zadržavanju mladih ljudi u Srbiji.

"Situacija u zdravstvu se menja, plate su bolje. Zaposleno je 23 najboljih mladih diplomaca u svim odeljenjima KC, a posebno u onim sa kadrovskim manjkom",

Pojedinačnih odlazaka, kaže, ima, ali ne u meri u kojoj se posao ugrožava.

 

 

Tagovi
Broj komentara: 1

Zapadoistok  14. 06. 2018. | 17:58
A ja reko' neka ruska kompanija nam donirala... :)