Najnovije vesti
Vesti Društvo
"OVO UŽICE NE PAMTI" Grad očišćen, stradali automobili, u okolnim selima ŠTETA VELIKA (FOTO)

"OVO UŽICE NE PAMTI" Grad očišćen, stradali automobili, u okolnim selima ŠTETA VELIKA (FOTO)

Dan posle strahovitog i nezapamćenog nevremena koje je zahvatilo Užice grad se vratio u normalu, ali prizore ulica kojima su reke nosile led Ere neće dugo zaboraviti.

užice danas, kombo Foto: RAS Srbija
užice danas, kombo
Užice, nevreme juče i danas
Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Užice, nevreme juče i danas

Za samo sat vremena juče popodne na Užice se sručilo 29,3 litra kiše, praćene gradom veličine lešnika. Sa obzirom na konfiguraciju Užica oko koga se nalaze mnoga naselja u visokim zonama, ogromne količine vode potekle su naniže saobraćajnicima pa su se na najnižim kotama stvorile prave ulične delte.

Graške grada, a bezbroj ih je nosila bujica, zapušile su rešetke na kišnoj kanalizaciji zbog čega se voda u pojedinim ulicama dizala i do pola metra.

- Od rođenja sam u ovom gradu! Zapamatio sam mnogo jače kiše, ali onoliko grada da se stuštilo na Užice ne pamtim. Samo na trenutak sam se izvirio kroz prozor da vidim reku koja je tekla ulicom ispred zgrade, jer sam se plašio da led ne polupa staklo - kaže Milisav Janković (68) iz Ulice Marije Mage Magazinović.

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Najfrapantnija jučerašnja slika Užica došla je iz naselja Megdan gde je pod vodom i okovanog ledom ostalo deset automobila. Po rečima Katarine Ostojić, gradske većnice za vanredne situacije, nijedan od vlasnika tih vozila nije prijavio štetu.

Užičanin danas ne može da upali automobil
Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Užičanin danas ne može da upali automobil

Ipak, vlasnik jednog BMW-a kog smo jutros zatekli u ovom delu Užica nije uspevao da upali svoj automobil kome su ovlažile instalcije.

A štete je, barem po sadašnjim prijavama, bilo takođe na Megdanu gde je voda prodrla u nekoliko poslovnih objekata. Poplavljeno je nekoliko podruma u ulicama Vuka Karadžića i Vidovdanskoj, i jedna kuća u Gradskoj ulici.

U ulicama 1.300 kaplara i Kneza Lazara, uz samu Đetinju, došlo je do pucanja mreže kišne i fekalne kanalizacije, ali je tokom dana havarija sanirana. Ekipe JKP „Bioktoš“ juče su od mulja očistile sve ulice i uklonile drveće koje je oluja oborila na Dovarju. Užički komunalci danas rade na saniranju posledica na Pori gde je silna voda podigla asfalt.

Po rečima gradske većnice Katarine Ostojić ne stoje primebde da je do zagušenja na kanalizacionom odvodima došlo zato što propusti nisu bili očišćeni.

- Sve je na vreme bilo očišćeno, ali je led na pojedinim mestima začepio odvode koji nisu mogli da prime onoliku vodu - kaže ona.

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Mnogo veće štete, kaže većnica, su na poljoprivrednim usevima u okolnim selima. Najviše su stradali usevi u Lunovom Selu, Karanu i Ponikovici, a Gradski štab za vanredne situacije formirao je komisije koje su počele sa procenom štete - kaže ona.

Užičke komunalne službe su i dalje u pripravnosti jer su i za danas najavljene padavine, ali mnogo slabijeg intenziteta nego jučerašnje.

Ispaljena 21 protivgradna raketa, novi kontigent spreman

Kako kažu u Gradskoj upravi Užice, juče je na gradonosne oblake koji su doneli nezapamćeno nevreme sa 13 protivgradnih stanica ispaljena 21, raketa koliko ih je i trenutno bilo na raspolaganju. Danas je po stanicama raspoređen novi kontigent koji je jutros nabavljen.