Poslanici u parlamentu Austrije doviknuo: Nisi u Bosni!

Austrijski parlament trenutno se bavi ksenofobičnim i seksističkim napadima na poslanicu "Liste Pilc" Almu Zadić, što je bila jedna od glavnih tema sednice.
Njoj je, na sednici parlamenta, kada je bila za govornicom i obraćala se na vanrednoj sednici posvećenoj aferi oko Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), jedan poslanik doviknuo "Nisi u Bosni", a drugi "Alma, kod mene si bezbedna".
 
Najpre je dobacivanje "Nisi u Bosni. Ne mešajte to" pripisivano poslaniku Slobodarske partije (FPO) Vernernu Nojbauru, koji je to odbacio, a uvidom u protokol sednice, ustanovilo se da mu je taj ispad greškom pripisan, pošto je te reči izrekao poslanik Narodne partije (OVP) Johan Redler. 
 
Zadić, koja je poreklom iz Bosne i Hercegovine, odgovorila je na sednici da ne vidi kakve veze ima Bosna sa BVT. 
 
"To je bezobrazluk i nije prvi put da se moje poreklo koristi u debati. To nema nikakve veze sa BVT, a i nije u saglasnosti sa dostojanstvom parlamenta", rekla je ona. 
 
Redler, kada se ustanovilo da je on bio taj koji je dobacivao Zadićki u vezi sa njenim poreklom, poručio je da se nije radilo o uvredi i da on ima "mnogo pozitivnih iskustava sa Bosnom". On je rekao da je potpuno u redu to što je rekao jer je Bosna nesigurna zemlja sa korupcijom i drugim problemima, a ne kao Austrija. 
 
"Moja izjava nije ksenofobična. Kao prvo ja sam član grupe prijateljstva sa Bosnom, kao drugo u mojoj opštini Bad Erlah omogućio sam utočište 20 bosanskih porodica 1994...Imam porodicu u Bosni o kojoj se brinem, opremio sam bolnicu i stanicu Crvenog krsta u toj zemlji", objasnio je Redler. 
 
Istakao je da nije mogao da sluša da neko prikazuje Austriju kao nesigurnu zemlju, te da ide predaleko kada neko ko je iz Bosne, ko poznaje strahote rata i kako izgleda nesigurna zemlja, Austriju karakteriše nesigurnom. 
 
Još jedno dobacivanje poslanici Zadić izazvalo je istu debatu. 
 
Poslanik FPO Volfgang Canger, na optužbe poslanice "Liste Pilc" da se ne oseća sigurno zbog rada ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, poručio je poslanici "Alma, kod mene si bezbedna". Zadić je ocenila da je to dobacivanje bilo seksističko i da ga treba osuditi. 
 
Šef poslaničkog kluba "Liste Pilc" Bruno Rosman osudio je ove ispade poslanika vladajućih partija i ocenio da su "seksistički i rasistički", te je zatražio izvinjenje. 
 
Druga predsednica austrijskog parlamenta Doris Bures kritikovala je još tokom sednice način kojim se vodi debata. Ona je rekla da se sve više narušava dostojanstvo parlamenta. 
 
Prema protokolu sednice, više od 30 puta je bilo dobacivanja od strane poslanika tokom govora Zadićeve. 
 
Predsednik parlamenta Volfgang Sobotka poručio je da se jasno distancira od takvih dobacivanja i najavio da će na narednoj sednici tematizovati ovakvo ponašanje poslanika.
  • /

    14.06.2018 11:12
    /
    eto
    a ovde je to zabranjeno reci i na ulici
  • Georgina

    14.06.2018 10:28
    Kad su nacoši na vlasti, bolje se ne može ni očekivati.
  • Deks

    14.06.2018 10:26
    A "Tanjug" je sada postao novinska agencija Austrije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.