Izložba o starom Beču i bečkom kongresu u Medveđi

Dokumentarana Izložba „Beč 1814/15 o gradu i kongresu“, čije je cilj da se prikaže kako se Beč predstavio brojnim posetiocima i učesnicima Bečkog kongresa tokom 1814. i 1815. godine i kako su Bečlije doživele ovaj poseban događaj.

Težište izložbe nije stavljeno na političke pregovore, već na Beč kao scenu ovog velikog diplomatskog događaja od pre dva veka na vizuelni pripremu zgrada, dvoraca, palata, ali i koncertnih dvorana, uniformi vojnika i činovnika.

Izložba je u Medveđi otvorena u tamošnjem Domu kulture, čiji se director Nebojša Jakšić zahvalio prisutnima na zainteresovanosti i rekao nešto više o budućoj saradnji sa Austrijskom kulturnim forumom koji je omogućio da se ova postavka nađe u u malom mestu.

Otvrajući izložbu, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić je rekao da ona predstavlja pomak u kulturnom uzdizanju, a potom je govorio o Beču.

Beč je jedna od najstarijih metropola u srcu Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja. Grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Beč važi za svetski glavni grad muzike pre svega na polju klasične muzike, gde su dali presudan pečat dali Mocart, Betoven i Štraus. Umetnost i kultura imaju dugu tradiciju u Beču, njemu se uvek svi sa radošću vraćamo“.

Bečki kongres je, inače, bio skup ambasadora velikih sila kojim je predsedavao austrijski državnik Klemens Meternih. Održan je u Beču od 1. septembra 1814. do 9. juna 1815. godine.

Svrha kongresa bila je iscrtavanje političke mape Evrope nakon Napoleonovog poraza. Skup je nastavljen iako se tokom rada kongresa Napoleon vratio na vlast u Francuskoj u martu 1815. godine.


Nešto više sa istorijskog aspekta, predavanje o bečkom kongresu održao je profesor istorije u tehničkoj školi “Nikola Tesla” Nemanja Jović.

 

On se osvrnuo i na poziciju Srbije u vreme održavanja kongresa, kada su glavnu reč vodile velike sile Engleska, Francuska i Austrija, a povremeno se uključivale Španija, Portugalija i Norveška.
Postavku izložbe posetioci će moći da pogledaju u narednih desetak dana.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare