Najnovije vesti
Vesti Društvo
ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI Đaci pretili vršnjaku da će ga izbosti nožem

ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI Đaci pretili vršnjaku da će ga izbosti nožem

Učenik (12) iz Sremskih Karlovaca juče nije otišao u školu zbog pretnji školskih drugara da će ga izbosti nožem.

stock-photo-young-student-torturing-of-school-bullying-685475920 Foto: Profimedia
stock-photo-young-student-torturing-of-school-bullying-685475920

Dečaka koji pohađa šesti razred grupa drugara iz razreda već godinama zlostavlja, a kako kaže njegova majka S. B. N., nije smela da ga pusti u školu nakon jezivih pretnji.

- Nakon jednog od incidenata razredna je raspustila razred i ostavila samo tu trojicu problematičnih dečaka koji ga maltretiraju. Posle tog razgovora rekli su mu da će ga u sredu izbosti i da ih neće više tužakati - priča ona Slađana.

Kako dodaje, sin joj je to ispričao kada je došao kući, zbog čega joj je razredna rekla da dete ne treba da dođe u školu u sredu, ali joj je kasnije kazala da ga pusti u školu, što ona nije učinila.

- To je sve krenulo još u prvom razredu, do četvrtog je bila bolja situacija, jer se ta problematična grupa bojala učiteljice. Od petog razreda postaje strašno - priča majka. Ona kaže da dete maltretiraju te ga nazivaju pogrdnim imenima i vređaju u seksualnom kontekstu.

Kako kaže, dečak ne sme u školu da ide biciklom, jer mu ga je nedavno ista grupa potpuno demolirala.

- Pobegnu sa časa i unište mu bicikl. Kasnije u školi kažu kako se na kamerama ne vidi ko je to uradio i nikom ništa - priča ozlojeđena majka. Ona kaže da je tokom godina bilo i modrica od šutiranja, ali da je strašna i psihička tortura dečaka koji maltretiraju njenog sina.

Goran Maravić, direktor škole, kaže da je odmah po saznanju da se u školi dogodio incident obavestio Školsku upravu i školski Tim za prevenciju nasilja, koji je dobio zadatak da utvrdi činjenično stanje.

- Za sada je utvrđeno da se radi o psihološkom nasilju prvog stepena. Razgovarano je i sa roditeljima i sa decom u prisustvu članova tima, a razgovore je pratio i predstavnik Školske uprave - kaže direktor.

On dodaje da su izjave dece kontradiktorne, te da je dečak, koji je navodno pretio ugroženom šestaku, kazao kako je ovaj njemu prvi pretio nožem.

Kako kaže, o svemu je obaveštena policija, ali i Centar za socijalni rad, i dodaje da škola nije zataškavala slučaj već je preduzela sve što je mogla.

Neuspeli sastanak, bila i policija

Kako saznajemo, juče je u školi organizovan sastanak nadležnih sa roditeljima problematičnih dečaka, na koji je bila pozvana i majka maltretiranog dečaka. Ona na njega nije otišla, jer, kako kaže, već je razgovarala sa roditeljima te dece. Na sastanak u školi došla je i policija, a majka maltretiranog dečaka kaže kako je zahtevala da ona i njen sin sednu nasamo sa razrednom i školskim psihologom, te da im onda dete ispriča kroz kakve muke prolazi.