ARGENTINA – Leo povlači obarač poslednji put, zlatni Kauboji su do sada i previše izgubili

Vreme čitanja: 10min | sre. 13.06.18. | 16:48

„Metak je nestrpljiv u cijevi, u ušima zvoni naredba. Pucaj na sve što je sumnjivo, momče, i ne žali iredentista“

Mogu li konačno izaći iz senke Dijega Maradone? Može li Leo Mesi povesti Argentinu kao ličnoj i nacionalnoj katarzi? Šta je to što dođavola fali ovoj toliko talentovanoj naciji da je ne smatraju jednim od najozbiljnih kandidata za osvajanje Mundijala? Eh, pa da i oni to znaju ne bi vodili sa sobom ŠAMANA na odlučujući meč kvalifikacija u Ekvadoru...

Kada su 2002. godine sa boljim timom i boljim igračima došli na Mundijal kao prvi favoriti, ispali su u grupi. Moć kojom su tada pregazili kvalifikacije je bila identična ovoj brazilskoj danas. Čak i veća... Kada su ispraćeni sa skepsom na prethodni Mundijal, veštinom kaubojskog preživljavanja su došli do finala gde su nezasluženo poraženi od Nemačke.  

Izabrane vesti

Nadimak Gaučosi se odnosi na južnoameričke kauboje koji su zbog veštine preživljavanja i hrabrosti stekli mitsku slavu u Argentini. U ovoj ekipi ima mnogo toga kaubojskog zbog čega ih nikada ne smete otpisati. Pogotovo ako se izvuku iz grupe koja je najteža na prvenstvu. 

ARENTINA PRVA U GRUPI - KVOTA 1.65

Za mnoge „kauboje“ iz današnjeg tima će ovo biti poslednja šansa da osvoje svetsku titulu. Duša tima Maskerano je pred penzijom, Mesi ima 30 godina ali zbog svega što preživljava u dresu sa državnim grbom se može očekivati da stavi tačku na reprezentativnu karijeru posle ovog Mundijala. Ma kaka da se završi. Na sledećem Mundijalu ne možemo očekivati ni Di Mariju, Aguera, Bilju, Iguaina, Banegu, Otamendija, Facija... Ovo je dakle, njihova poslednji ples da kao generacija nešto urade.

Mnogo su obećavali kada su postali prvaci sveta do 20 godina na prvenstvima 2005. i 2007. godine i kada su osvojili zlato na Olimpijskim Igrama u Pekingu 2008. Napravljena je idealna podloga da se taj zlatni niz prenese i u seniore, Mesi je postao najbolji na svetu, imali su sve što je potrebno, ali...

Ako ne uspeju u Rusiji, ostaće upamćeni kao generacija koja nije osvojila ništa. Koja je izgubila dva finala Kopa Amerika i jedno finale Mundijala.

Njihov motiv zapravo nije da osvoje svet. Već da osvoje Argentinu i domaće navijače. A tamo se priznaje samo titula... Za razliku od Brazila, Argentincima nije bitno kako i na koji načina. Ružno, podlo, nezasluženo... Nebitno. Samo ga već jednom osvojite! Tek tada će savest Lea Mesija i drugara biti mirna. Tek tada će im se iznad ramena nestati onaj đavolčić u liku Dijega Maradone koji ponavlja da je najbolji i maše im Zlatnim globusom. Tek tada će ova generacija moći fudbalski da se uspokoji. Ili će ih demoni prošlosti i propuštenih šansi proganjati dok su živi.

A stalo im je. I te kako im je stalo. Bez ozbira šta navijači i mediji govore. Prvi su počeli da se okupljaju za pripreme i da treniraju čak i mimo planova selektora Sampaolija. Neki nisu želeli ni dva dana odmora posle klupskih sezona već su se odmah sakupili i zapeli.

Iako su se kroz kvalifikacije provukli (19 golova na 18 mečeva?!), to ne mora ništa da znači. Ovde ćemo povući još jednu paralelu sa Brazilom. Kada se Selesao provukao kroz iglene uši u kvalifikacijama za Mundijal 2002. gutajući prašinu za Bijelsinom prelepom Argentinom, bio je u sličnoj stuaciji. Ali, na Mundijalu im je eskplodirao Ronaldo, nisu primali golove i ostalo je istorija... Nešto slično bi mogla i Mesijeva Argentina ovog leta. Može!

Horhe Sampaoli je preuzeo misiju isterivanja đavola kada je kotlič u paklu bio podložen i sve je krčkalo. Bili su na rubu propasti protiv Perua na Bombonjeri, a onda se u ekvadorskoj tvrđavi sa 2.400 metara sručio razoropađeni La Pulga i sa tri gola odveo Argentinu na Mundijal. Sampaolijev trenerski pečat se i nije video u tim mečevima, ali nije ni imao dovoljno vremena.

Kapriciozni stručnjak insistira na pas-igri koja „šiša travu“, ultraofanzivnim bokovima, čestim promenama pozicija i formacije u toku meča. I ne krije da će sve podrediti Mesiju.
„Ako Mesi bude OK, on je gazda tima, a ne ja“, priznao je Sampaoli.

I tu nije reč o nedostatku hrabrosti. Za mnoge trenere se može reći da su kukavice i marionete, za Sampaolija nikako. Stvar je u tome da podređivanje tima Mesiju može da izvuče maksimum kvaliteta iz ovog tima. Sve drugo bi bilo suludo sa takvim fudbalerom. Uostalom, niko od njih nije lider u svojim klubovima. Što ne znači da će samo čekati da Leo predribla petoricu i postigne gol.

Sampaoli je bez problema otpisao Ikardija i još neke sjajne fudbalere, a Dibali objasnio da neće biti ono što je u Juventusu i da može da bude srećan ako uđe sa klupe. I da će i tada biti u službi Mesija. Ili neće u Rusiju i gledaće sa Ikardijem na televiziji.

Samapolijev problem je što nije imao dovoljno vremena da isproba sve varijante. U zvaničnim mečevima je upisao tri remija i pobedu, a na predmundijalskim pripremama odigrao samo jedan meč protiv Haitija. Lutao je u potrazi za pravom formacijom i idealnih 11, pa je situacija oko argentinskog tima i dalje konfuzna.

Selektor još lomi između 3-4-3 koji su se pokazali kao loš izbor i 4-2-3-1 ili 4-4-2 u kojima ne dobija bokove kakve želi. Njegov ideal je da igra u ludoj formaciji 2-3-3-2 što će se protiv Islanda verovatno i dešavati u fazi napada. Argentina će drastično menjati sistem i stil igre kada ima loptu i kada je u fazi odbrane.

Gaučosi su doživeli i dva peha uoči Mundijala koji su malo poremetili atmosferu. Startni golman Čikito Romero se povredio, mada je Sampaoli izgledao kao srećan zbog toga jer mu i nije previše verovao. Ali povreda Lansinija nekoliko dana pred početak je ozbiljan udarac jer je Manu imao ozbiljnu ulogu u Sampinim zamislima. Suze saigrača kada su čuli za tešku povredu najbolje govore koliko im je bio bitan...

Posle povrede Romera, otvorilo se pitanje golmana. Sampaoli je pod strašnim pritiskom javnosti uvrstio na spisak Franka Armanija iz Rivera. Fantastičan golman! Najbolji kojeg Argentina ima. Ali Sampaoli mu ne veruje jer nije moderan tip golmana koji igra nogom i učestvuje u igri. Cela nacija (čak i dobar deo Bokinih Bosterosa!) je za Armanija, samo Sampaoli nije. Bliži je tome da se odluči za veterana Kabaljera koji je nedavno debitovao i koji je izrešetan protiv Španije. Armani će još sačekati na debi...

Pod pretpostavkom da se Sampa ipak odluči za četvoricu u poslednjoj liniji, štoperske pozicije su zacementirane. Otamendi je komandant odbrane, a Facio je imamo sjajnu sezonu u Romi. Plus što Otamendi može da bude jako opasan i u prekidima pred protivničkim golom.

Bekovi?

Najveća enigma otkako je Sampaoli preuzeo selektorku palicu. Isprobao je „milion varijanti“. Njegov cilj je zapravo da u fazi napada ima bekove koji će biti krila i gde će se Maskerano vraćati u odbranu da formira štopersku liniju sa trojicom. Međutim, Samapolijeve ideje za bokove su bile preofanzivne i ostavljale su štopere da poginu kao što je to bilo protiv Španije. Zato je odustao od Bustosa iz Independijentea koji je više krilo nego bek.

ARGENTINA OSVAJA TITULU - KVOTA 10.00

Najviše šanse za desnu stranu ima njegov miljenik Merkado, dok bi levo trebalo da bude Taljafiko iz Ajaksa. Oni jesu defanzivci i čini se da je Sampaoli odustao od ludosti da na bekove stavi veziste. Jer, opcije sa Akunjom iz Sportinga levo i Benfikinim Salvijom desno su zaista bile luda hrabrost. Oni bi  doneli mnogo u fazi napada, ali i ostavili ogroman rizik u odbrani. Postoji opcija i da Merkado zaigra umesto Facija u tandemu sa Otamendijem, pa da Salvio bude bek.

Pod posebnom lupom će biti levi bek Nikolas Taljafiko. Za neke je on slaba tačka tima, drugi misle da je ovo prvenstvo njegova lansirna rampa. Brz, nizak, sjajah tehničar i pravi argentinski dinamit će biti od velike pomoći u ofanzivi. Ali mnogi se pribojavaju njegove defanzive jer je i u slaboj holandskoj ligi imao neka problematična izdanja. Sa hendikepom u visini može da bude i argentinski minus u skok igri. Ionako imaju previše niskih igrača...

Koliko je Argentincima važna „desetka“ to je nepotrebno objašnjavati. To je sveti broj i ključna pozicija. Ali, posle toga im je najvažnija „petica“. Čistač ispred odbrane, lider koji započinje napada i preseca protivničke. Na prethodnom Mundijalu je Maskerano bio savršen u toj ulozi i trebalo bi da opet startuje kao „petica“. Međutim, u godinama je, već nekoliko meseci ne igra ozbiljan fudbal i nad njegovim mogućnostima se nadvija sumnja. Zato Sampaoli razmišlja i o igri sa „duplom peticom“, odnosno Lukasom Biljom u tandemu sa Hefesitom. Tako bi poslednja linija bila zaštićena u situacijama kada bi bekovi hrlili napred da prave višak i šire protivnika.

Bilja je igrač kojeg dobar deo Argentine ne može očima da vidi. Ali kod svakog selektora je bio pozivan i bio je starter. Nešto mora da ima u tom „kvariši“ zbog čega ga svi treneri poštuju. Ako Argentina ipak bude igrala sa jednom „peticom“ onda će umesto Bilje startrovati Lo Selso iz Pari Sen Žermena, jedan od momaka na kojem ostaje budućnost argentinskog fudbala. Možda u Evropi nije dovoljno cenjen jer je u senci zvezda u Parizu, ali u Argentini ni za koga nije sporan. U Parizu su ga povukli i nametnuli mu više defanzivnih zadataka, iako je iz Rosarija došao kao klasičan ofanzivni vezni koji potezom pravi razliku. Ali, samo se nadogradio i sada je kompletan igrač koji može da drži ključeve veznog reda u rukama. Druga opcija je Banega kojeg Sampaoli obožava i sigurno će i on imati svoje minute u Rusiji.

ARGENTINA ISPADA U GRUPI - KVOTA 5.00

Kao što rekosmo, Sampi su bokovi jako bitni. Sa levog krila će dejstvovatinesuđeni heroj prethodnom Mundijala Anhel Di Marija, a na desnom je bio planiran Lansini. Posle njegove povrede, Argentina je upala u problem. Dvojica igrača iz domaćeg prvenstva bi mogli da uskoče na to mesto. Sjajni Karlos Pavon iz Boke i Maksi Meza iz Indpendijentea. Za Pavona je već vreme da se proba u nekom većem evropskom klunbu, a Meza bi mogao da bude tajno oružje Gaučosa u Rusiji. Obojica su brzi, konkretni, lišiće Mesija defanzivnih zadataka, dobri šuteri i biće jako opasni iz drugog plana. Pavon je trenutno bolji igrač, ali atmosfera poslednjih dana nam govori da možemo da očekujemo Mezu u startnih 11.

Svi oni će biti u službi Mesija i pokušati da mu olakšaju posao, otvore mu što više prostora, isprate ga kada krene u presing i protrče kada se spusti na plemejkera. Mesi je imao fantastičnu sezonu, a kvalitet više koji je vanzemaljac dobio su slobodnjaci iz kojih je bio fatalan. Igraće „lutajuću desetku“, sve mu je dozvoljeno, a o motivu ne treba trošiti reči. Bez obzira šta ljudi pričali, Argentina je sa njim na terenu u kvalifikacijama osvajala 2,1 bod po meču, njegov het-trik ih je odveo u Rusiju, na 10 mečeva je dao sedam golova... Govorimo o najvećem igraču ovog veka i to je dovoljno da Argentinu svrstamo u krug kandidata za titulu.

Jedini istureniji od Mesija će biti njegov prijatelj i kum Serhio Aguero. Mesi se sa njim mnogo bolje oseća na terenu nego sa Iguainom. Uostalom, Pipita se do sada pokazao kao napadač koji promašuje kada je najbitnije. Koštao ih je dve titule prvaka Južne Amerike i titule na prethodnom Munidjalu. Ima loš rejting kod navijača, a za Samapolijev stil igre kratkih pasova i komplementnost sa Mesijem, Kun je mnogo bolje rešenje.

Dibala će ostati na klupi, ni u jednoj varijanti ga Sampa ne vidi kao startera, ali sa klupe može da bude moćno oružje. Pod uslovom da ne glumi Mesija pred Mesijem.

Argentina je vrovatno najmisterioznija reprezentacija u Rusiji što se tiče startnih 11. Tamošnji mediji pomalo u šali, a pomalo i u zbilji kažu da ni Sampaoli još nema pojma koju postavu će izvesti protiv Islanda u prvom meču. A od tog meča sve zavisi...

Za Gaučose je bitno da pregrme grupu i pritisak koji će ih pratiti u njoj. U nokaut fazi bi sve trebalo da se okrene i da najveći skeptici postanju najveći optimisti i da euforija zahvati Argentinu. Na prethodnom Mundijalu su bili neprobojni u nokaut fazi, nisu primili gol, poazali su zadivljujuću mentalnu snagu protiv Švajcarske, Belgije i Holandije... U finalu su bili bolji od Nemaca, ali je sreća bila na strani Pancera u produžecima.

RASPORED UTAKMICA U GRUPI S KVOTAMA
16. jun 15.00(1.35) Argentina (4.60) Island (10.50)
21. jun, 20.00(2.00) Argentina (3.40) Hrvatska (3.90)
26. jun, 20.00(6.00) Nigerija (4.00) Argentina (1,57)

Njima najveći problem predstavljaju utakmice u kojima moraju da napadnu odmah jer im je takav mentalitet da. Kao što je to bilo protiv Irana, BiH i Nigerije. Tako će im biti i sada u najtežoj grupi protiv Islanda, Nigerije i Hrvatske. Ako savladaju Island, pritisak će biti mnogo manji. Kada dođe do nokaut faze i kada upletu protivnika u svoje kaubojske mreže, to je onda njihova igra. I tek tada Mesi ne mora da radi sve sam jer se otvara prostor za Di Mariju, Aguera, Lo Selsa i ostale...

Bitno je pregmeti grupu i po mogućnosti biti prvi u njoj kako bi se izbegli Francuzi. A onda će Argentince biti đavolski teško pobediti. Pogotovo što je ovo poslednja šansa generacije i Lea Mesija da dokaže da je najveći Argentinac u istoriji igre. Bez zlatnog globusa mu to niko u domovini neće priznati... A kada priznaju Argentinci, za njima će i ceo svet.

I zato...
„Metak je nestrpljiv u cijevi, u ušima zvoni naredba. Pucaj na sve što je sumnjivo, momče, i ne žali iredentista“

(FOTO: Action images)


tagovi

Lionel Mesifudbalska reprezentacija ArgentineRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara