IKEA je upravo predstavila prve proizvode iz svemirske kolekcije. I ne, ne  šalimo se.

Sve je inspirisano životom u svemiru, a namenjeno je korisnicima  pre svega u veoma malim stanovima. Dobro, i životu u svemiru ako do toga dođe.

Kolekcija po imenu RUMTID podrazumeva nameštaj i proizvode za kuću koji su koncipirani oko uštede: vremena, prostora, vode i vazduha.

Projekat je nastao u saradnji IKEA i NASA a proizvodi su razvijeni u Istraživačkoj stanici Mars Desert koja simulira život na Marsu u američkoj državi Juti.

Tokom ovogodišnjih Democratic Design Days predstavljena su prva tri koncepta: prečišćivač vazduha, super lagani materijal i zatvorena bašta.

Novi materijal koji je predstavljen dolazi u obliku cevi, napravljen je od drveta ali i otpada. Cevi mogu da se spajaju kako bi se dobila različita rešenja i komadi nameštaja. Zbog fleksibilnosti i održive proizvodnje IKEA smatra da bi komponente mogle da budu idealne za male životne prostore.

“Možete da budete kreativni i pravite svoje stvari”, objašnjava šef dizajna u IKEA Marcus Engman.

“Sečenjem cevi i njihovim spajanjem možemo da napravimo bilo šta, od sofa, garderobera, kreveta ili nečeg sasvim drugačijeg”, objašnjava dizajner Michael Nikolic.

Prečišćivači vazduha dolaze u tri različite veličine i nekoliko boja.

RUMTID bašta izgleda stvarno futuristički i podrazumeva biljke ispod staklene kupole.

Proizvodi iz nove kolekcije bi trebalo da se pojave u prodavnicama 2020. godine. photo: dezeen