Čujte dobro Srbiju pre nego presečete (FOTO)

D. R. Đ. - S. V.

13. 06. 2018. u 12:44

Predsednik Aleksandar Vučić obišao lokaciju za novu ambasadu Nemačke i pozvao zvanični Berlin. Helbah: Kad pokucate na vrata EU, neko će ih otvoriti

Чујте добро Србију пре него пресечете (ФОТО)

foto P.Mitić

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić pozvao je u sredu zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže poštovanje prema našoj zemlji tako što će saslušati šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.

Obraćajući se na svečanosti polaganja vremenske kapsule u temelje nove zgrade nemačke ambasade u Beogradu, Vučić je rekao i da se nada da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

- Budite uvereni, kada budete pokucali na vrata EU, neko će ih otvoriti - usledio je odgovor Kristijana Helbaha, izaslanika nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

On je naveo da nismo uvek saglasni i istog stava oko svega, ali da se o razlikama u stavovima razgovara na konstruktivan način. Helbah je rekao i da Nemačka ima snažan interes da Srbiju i ceo region uvede u EU, precizirajući da je reč o "zajedničkim bezbednosnim interesima". Podsetivši da se EU nalazi pred velikim izazovima i da mora da sprovede reforme kao što je to naglasio francuski predsednik Emanuel Makron, on je napomenuo da to ne znači da su isključeni dalji koraci proširenja.

Vučić je naveo da naša zemlja želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti. Objasnio je da kad kaže "da menjamo sebe", misli na to da ćemo imati još jedno dva, tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

- Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija, gde god da budemo - rekao je on, dodajući da su nam zato potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje.

Pročitajte još:OTVARANjE TANAP-a: Erdogan dočekao Vučića
Na drugoj strani, tvrdnju da je predsednik SNS Aleksandar Vučić taj koji planira da u narednih nekoliko meseci "izazove nemire na severu Kosova i Metohije, kako bi sporazum sa Prištinom koji podrazumeva članstvo Kosova u UN bio doživljen kao olakšanje", izneo je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On je dodao i da će Vučić, ako mu se dozvoli da "proda" Kosovo, ponuditi da "razvlasti Republiku Srpsku u zamenu za podršku na vlasti još nekoliko godina, a potom da na isti način uvede Srbiju u NATO“.

Ovaj istup lidera NS, predsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić nazvao je "potpunom političkom neodgovornošću i ličnom nestabilnošću Jeremića" koji, kako je naveo, "mašta o scenariju o nemirima na KiM".

- Lider NS polazi od sebe i navike da u svom beskrupuloznom karijerizmu zanemaruje interese građana. Upravo se takvim metodama služio nekadašnji režim, čiji je Jeremić bio istaknuti član, i bez ikakve sumnje Jeremić bi se, da ima ikakvu težinu, i danas igrao politike koristići Srbe na KiM kao pokretne mete - naveo je Đurić.



On je podsetio da su upravo Jeremić i njegovi partijski drugovi 2011. izazvali nemire na severu KiM, a potom zarad ostanka na vlasti ostavili Srbe u pokrajini na cedilu i uveli im prelaze poput graničnih, carinske pečate i prištinska lična dokumenta.

- SNS i predsednik Aleksandar Vučić učiniće sve da zaštite bezbednost našeg naroda na KiM i nastaviće da insistiraju da se razjasni kakva je priroda Jeremićevih odnosa sa međunarodnom kriminalnom grupom korupcionaša i perača novca i za kakve protivusluge je dobio 200.000 evra od katarske ambasade u Berlinu - poručio je Đurić.




RADOVI DO 2020.

NOVA zgrada nemačke ambasade biće na staroj adresi, u Ulici kneza Miloša, a ambasador ove zemlje Aksel Ditman očekuje da će radovi biti završeni 2020. godine. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji se u sredu prvi put otkad je na toj funkciji pojavio na zvaničnom događaju, rekao je da je Nemačka kao moćna zemlja, koja nam je prijatelj u ovim izazovnim vremenima i investira mnogo u Beograd i Srbiju, za nas izuzetno značajna.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Takvi su to mislili i na početku drugog rata

14.06.2018. 07:41

@Aleksandar Vanic - Svi znamo kako se to završilo...

roditelji i deca

13.06.2018. 13:34

kakvo poređenje pozivati nemacku da sasluša našu vlast I to iste one koji su sa svojom politico 1999god izazvali bombardovanje I nemacka deca rizikovala da nastradaju prilikom bombardovanja da im obore avion pošto su isti ovi politicari tvrdili da ce poobarati avione I pobediti nato za dva dana dovoljno pustiti jedan dnevnik rts iz ‚1999god ovo bi bilo kao da dete koje ponavlja pet puta I pravi haos u kuci I na ulici govori roditelju šta treba da radi I da je ispravno ono što ono radi

Tixon

13.06.2018. 13:55

Nemačka nikako da se odlepi od Genšerove strategije za Srbiju : ,,Srbima skinuti osmeh sa lica i baciti Srbiju na kolena '' . A ovamo smo kao neki prijatelji i saradnici . Kao da smo mi od juče , ili misle da se zakopčavamo na leđima .

Србија Србима

14.06.2018. 00:38

Много "доброга" су нам у досадашњој историји донели швапски нацисти, како год да се умивено звали, нескривено зло остаје зло...