Dačić: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje i promeni

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je put ka članstvu u EU istorijska šansa za modernizaciju Srbije i promene u skladu vrednostima EU.

Izvor: Beta

Sreda, 13.06.2018.

14:20

Dačić: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje i promeni
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Otvarajući Drugu beogradsku konferenciju sa ministrom spoljnih poslova Poljske Jacekom Čaputovičem, Dačić je kazao da je članstvo u EU strateški prioritet Srbije.

"Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države", rekao je Dačić.

On je dodao da nova Strategija proširenja EU, odnosno "odredjivanje indikativnog datuma za članstvo za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi".

Govoreći o Kosovu Dačič je rekao da je "u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope".

"Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih gradjana, bez obzira na nacionalnost", rekao je.

Dodao je da je Srbiji "u tom smislu posebno važna i dragocena podrška" Poljske. Dačić je kazao da je današnja konferencija "jedinstveni oblik saradnje i nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi.

"Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa“, dodao je.

Šef srpske diplomatije ocenio je i da su odnosi Srbije i Poljske sveobuhvatni i dobri i izrazio uverenje da; će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje nastaviti.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Dačić je rekao da je Poljska postala važan ekonomski partner Srbije i izarzio nadu da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: