Najnovije vesti
Vesti Društvo
JASNIĆEVI MASNI RAČUNI Kako je ovaj čovek za dva meseca u kafanama PROĆERDAO 20.000 EVRA

JASNIĆEVI MASNI RAČUNI Kako je ovaj čovek za dva meseca u kafanama PROĆERDAO 20.000 EVRA

Siniša Jasnić, samozvani direktor preduzeća "EUG 2020", potrošio je za nešto više od dva meseca na ugostiteljske usluge 20.000 evra naših para, otkriva "Blic".

jasnic 2 Foto: Marko Metlaš / RAS Srbija
jasnic 2

Tako pokazuju izvodi sa računa ovog nelegalnog preduzeća, kome je Ministarstvo sporta prenelo krajem prošle godine 143 miliona dinara iz budžetskih rezervi za tehničku pripremu Evropskih univerzitetskih igara, koje u Beogradu treba da se održe 2020. godine.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Iz dokumentacije se vidi da je ovaj osioni čovek u srpskim kafanama i hotelima na iće i piće dao čak 1.485.000 dinara, dok je u inostranstvu bio malo štedljiviji, pa je za ove namene potrošio "samo" 5.299 evra. Ako se ovo prevede na jezik statistike, onda se iz njega može pročitati da je Jasnić dnevno po raznoraznim ugostiteljskim objektima trošio 330 evra, što je skoro jedna cela prosečna plata u Srbiji. Sa ovakvim bilansom nijedan državni funkcioner ne bi mogao da se pohvali, uključujući i predsednicu Vlade. Posebna je priča što neki kafanski računi prelaze i 90.000 dinara, što je za zemlju u kojoj je za većinu stanovništva privilegija da jednom u godinu dana ručaju u restoranu. Naravno, reč je o najluksuznijim beogradskim kafanama i hotelima, a iće i piće se plaćalo putem faktura službene platne kartice.

Ako je suditi po onom što smo videli u tim izvodima, od Jasnića se najviše ovajdio jedan elitni beogradski hotel, gde on najviše voli da vodi svoje goste da jedu i piju. Ni drugi poznati beogradski ugostitelji nisu ostali kratkih rukava, jer su i u njima baš dobro provodilo, pa su i računi bili masni. Kretali su se od 19.000 do 93.000, a po kafeterijama i barovima, gde se samo pilo, od 10.000 do 18.000 dinara. Zanimljivo je da su ti iznosi plaćani službenom platnom karticom i to kroz dva računa, valjda da velike cifre ne bi nekom upale u oči.

Izvor “Blica” iz Ministarstva sporta, uz čiju pomoć smo i došli do dokumentacije, kaže da potrošeni novac na ugostiteljske usluge pokazuje svu razmeru neodmerenosti Siniše Jasnića, ali i ministra Vanje Udovičića koji je za sve to znao.

Foto: RAS Srbija

- Za ovaj novac mogao je da se kupi jedan balon za sportske aktivnosti za neki od sportskih saveza u Srbiji koji godinama mole ministra da im se da novac za te namene kako bi mogli da prežive. Od novca koji je Jasnić potrošio po kafanama za dva meseca neki savezi žive i godinu dana, jer se mnogima iz kase Ministarstva sporta udeli između dva i tri miliona dinara. Verujem da će ovi podaci izazvati pobunu među sportskim savezima, neki su već reagovali poput Rafting saveza Srbije - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Zanimljivo je da ovo nisu svi troškovi koje je Jasnić potrošio na ugostiteljske usluge jer je on značajan deo državnih para na iće i piće spiskao i iz kase Univerzitskog sportskog saveza Srbije (USSS). Ovo je veliko rasipanje novcem građana.

On dodaje da je posebno simptomatično to što se sav ovaj novac sliva u kase nekoliko ugostiteljskih objekata.

- To može da ukazuje da se radi o dilu, jer je neverovatno da nekoliko ljudi za jedan ručak potroši 93.000 dinara. Najviše se opario jedan elitni beogradski hotel, koji je druga kuća Jasnića. On tamo ponekad i prespava. Pored srpskih ugostitelja, od Jasnića su se ovajdili i inostrani, posebno jedan u Portu gde je ceh bio 1.395 evra. U utorak je sastanak kod premijerke Brnabić, koja je pozvala i predstavnike legalnog rukovodstva USSS, i nadam se da će se i ona pozabaviti time kako je rasipan državni novac. Udovičić i Jasnić se ovih dana intenzivno viđaju kako bi napravili strategiju i osporili navode "Blica" - kaže naš izvor.

Tužilac i policija da reaguju

Stručnjaci tvrde da im je nejasno ćutanje srpske vlasti u vezi sa ovom ogromnom aferom.

- Ovo je tačka na kojoj bi tužilaštvo ili policija morali da reaguju, jer je reč o ogromnom novcu za ovako siromašnu zemlju. Ključno pitanje je kako se dogodilo da tolike pare budu transferisane u nekom, očigledno, nekorektnom smeru. To bi morao neko da istraži, jer je to novac svih nas. Ovo nanosi štetu Vladi i ona mora da raščisti muljanje sa državnim parama - rekao je novinar i analitičar Đorđe Vlajić.