Najnovije vesti
Vesti Politika
Hag odlučio da se RADIKALIMA SUDI U SRBIJI, ali je izdao i nove naloge za hapšenje

Hag odlučio da se RADIKALIMA SUDI U SRBIJI, ali je izdao i nove naloge za hapšenje

Turski sudija u Mehanizmu u Hagu Ajdin Sefa Akaj odlučio je da se slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića prebaci u Srbiju. On je naložio prijatelju suda koja zastupa tužilaštvo u Mehanizmu Dijani Elis da nadležnom srpskom tužilaštvu prebaci optužnicu i svi dokumentaciju koja je podkrepljuje i koju smatra prikladnom.

petar jojić vjerica radeta kombo foto RAS Srbija U. Arsić Facebook SRS Foto: U. Arsić Facebook SRS / RAS Srbija
petar jojić vjerica radeta kombo foto RAS Srbija U. Arsić Facebook SRS

Sudija Akaj je opozvao nalog za hapšenje dvoje radikala koji je pre dve godine izdao Haški tribunal. Međutim, izdao je novi nalog za njihovo hapšenje ukoliko Radeta i Jojić u međuvremenu napuste Srbiju. Taj nalog je poslat svim državama članicama UN i u njemu se kaže da postupe prema uputstvu i da ih ukoliko ih zateknu na svojoj teritoriji uhapse i izruče Srbiji.

Turski sudija je rekao i da srpsko tužilaštvo može da od predsednika Mehanizma zatraži sve zaštitne mere, ukoliko smatraju da su im potrebne, kako bi nesmetano i bez pritisaka vodili slučaj.

Mehanizam će pratiti i nadgledati proces u Srbiji.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Akaje je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je ovo krivično delo počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost, te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbeđivanje svih procedualnih garancija za fer suđenje, kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji.