USTAO I OTIŠAO: Ivanov posle samo 2 minuta prekinuo sastanak sa Zaevim o novom imenu Makedonije!
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

PROTEST

USTAO I OTIŠAO: Ivanov posle samo 2 minuta prekinuo sastanak sa Zaevim o novom imenu Makedonije!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je posle samo dva minuta prekinuo sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu dogovorenom sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o novom imenu Makedonije.

Kabinet predsednika je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma, kao i da će se predsednik obratiti kasnije danas javnosti.

"Premijer Zaev i šef diplomatije Dimitrov imali su konstruktivnu nameru da predstave sadržaj sporazuma i prodiskutuju o njemu, ali predsednik Ivanov je prekinuo sastanak i napustio ga odbivši da razgovara o prednostima koji će ovaj istorijski sporazum doneti u budućnosti Makedonije", navodi se u saopštenju Vlade Makedonije.

Inače, usmeno dogovoreni sporazum između Ciprasa i Zaeva ocenjen je istorijskim, a dogovor su pozdravili najviši zvanični EU i SAD. Dogovoreno je da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija, što je za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova neprihvatljivo.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track