Tramp: Uskoro denuklearizacija i kraj Korejskog rata, želim da povučem vojsku sa poluostrva (FOTO)

Agecije

12. 06. 2018. u 08:01

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas posle istorijskog sastanka s vođom Severne Koreje Kim Džong Unom u Singapuru da će proces denuklearizacije severnokorejskog poluostrva početi "vrlo brzo"

Трамп: Ускоро денуклеаризација и крај Корејског рата, желим да повучем војску са полуострва (ФОТО)

Foto: Tanjug / AP

Američki predsednik SAD Donald Tramp danas je, po okončanju istorijskog samita u Singapuru sa severnokorejskim liderom Kim Džon-unom, izrazio nadu da će Korejski rat, koji je 1953. prekinut uspostavljanjem primirja, biti konačno završen.

"Pre skoro 70 godina, zamislite to, pre 70 godina, izuzetno krvav sukob besneo je na Korejskom poluostrvu...Ali, sada svi možemo da se nadamo da će se uskoro završiti. I hoće...Kao što je istorija već mnogo puta dokazala, suprotstavljene strane mogu, zaista, da postanu prijatelji", poručio je Tramp, prenosi Si-En-En.

On je ocenio da se današnji samit ne bi dogodio da nije bilo smrtnog slučaja Ota Vormbira, američkog studenta zatočenog u Severnoj Koreji koji je preminuo nakon povratka u SAD.

"Bila je to užasna stvar, bilo je brutalno, mnogo ljudi je počelo da se usredsređuje na to šta se dešava", kazao je Tramp.

On je dodao da je to uključivalo i one "u Severnoj Koreji".

"Oto je bio neko ko nije umro uzalud", rekao je Tramp.

"Si-En-En" prenosi da je Tramp kazao i da se "ničega nije odrekao" u korist Kima tokom samita, time se braneći od kritika da SAD ne dobijaju ništa ovim sastankom.

"Ničega se nisam odrekao. Nisam spavao 25 sati, ali mislio sam da tako treba", rekao je Tramp i dodao da je samit bio "dobar za SAD koliko i za Severnu Koreju".

Američki predsednik je takođe poručio da SAD neće morati da pokrivaju troškove denuklearizacije Severne Koreje, sugerišući da će Južna Koreja i Japan biti u stanju da obezbede finansijsku pomoć Pjongjangu.

Tramp je kazao da će sankcije Severnoj Koreji biti ukinute kada nuklearno oružje "ne bude više bilo faktor".

On je novinarima rekao i da će sam posetiti Pjongjang kada bude bilo "odgovarajuće vreme" i da je pozvao u Belu kuću Kima, koji je poziv prihvatio, a prema Trampovim rečima, i to bi trebalo da se desi "u odgovarajuće vreme, samo malo kasnije".

Američki predsednik je u obraćanju novinarima najavio i da će SAD okončati "ratne igre".

"Si-En-En" navodi da se to verovatno odnosi na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom koje Severna Koreja već dugo ocenjuje provokativnim.

Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vreme.

"Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali, to sada nije deo jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vreme", poručio je Tramp.

On je kazao da je pristao da okonča "ratne igre" zato što ih smatra "veoma provokativnim" i dodao da će time SAD uštedeti "ogromnu količinu novca".

Tramp je rekao i da mu je severnokorejski vođa Kim Džong-un poručio da Severna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora.

"Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora", kazao je Tramp.

Američka televizija navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

"To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan", rekao je on.

Tramp je kazao da je Kim, potpisanim sporazumom, ponovo potvrdio "svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva" i ističe da Kim "želi da to učini".


ISTORIJSKI SUSRET TRAMPA I KIMA

SINGAPUR - Sastankom i rukovanjem jutros na ostrvu Sentosa u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Bela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta, a "Bi-Bi-Si" ocenjuje da je to prilično kratko, ukoliko se u obzir uzme vreme koje je potrebno za prevođenje.

Dvojica vođa potpisali su dokument koji je Tramp ocenio kao sveobuhvatan i važan, a severnokorejski predsednik kao "istorijski".

Kim je takođe pozdravio novi početak u odnosima dve zemlje.

"Danas smo imali istorijski sastanak i rešili smo da ostavimo prošlost iza sebe", rekao je Kim i zahvalio američkom predsedniku što je dozvolio taj sastanak, prenosi Frans pres.

"Svet će prisustvovati velikoj promeni", rekao je on.


Tramp je rekao da je spreman da pozove severnokrejskog vođu u Belu kuću. Na pitanje novinara o mogućem pozivu Kima u Vašington Tramp je odgovorio da je "apsolutno" spreman da uputi taj poziv.

"Sastajaćemo se često", rekao je Tramp i dodao da je uspostavio vrlo specijalnu vezu sa svojim sagovornikom.

Tramp je rekao da je Kim vrlo vredan i pametan pregovarač za svoj narod.

On je dodao da je Kim "veoma talentovan čovek" i da "jako voli svoju zemlju".

Američki predsednik je rekao da su njih dvojica imali "sjajan dan" i da su "naučili mnogo jedno o drugom i o svojim zemljama".

Severnokorejski vođa napustio je malo ostrvo kod Singapura gde se sastao s predsednikom Trampom. Konvoj njegovih vozila odvezao se sa ostrva Sentosa posle potpisivanja dokumenta i 40-minutnog sastanka u četiri oka, a zatim i radnog ručka sa proširenim delegacijama.

EVO ŠTA PIŠE U DOKUMENTU

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Severne Koreje i da će raditi na "potpunoj denukearizaciji Korejskog poluostrva, u dokumentu potpisanom danas u Singapuru posle njihovog istorijskog susreta.


SAD i Severna Koreja će graditi "trajni i stabilni mirovni režim" na Korejskom poluostrvu navodi se u dokumentu.

U dokumentu se Kim Džong Un obavezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva".

Ne pominje se "potpuna, proverljiva i nepovratana denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile pre sastanka, već se daje opštija formulacija. Tekst dokumenta još nije zvanično objavila Bela kuća, već su mediji fotografisali delove dok su ga dvojica vođa potpisivali.

"Predsednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbednosne garancije "Severnoj Koreji, navodi se u tekstu.

Navodi da se dve strane obavezuju da uspostave nove odnose SAD i Severne Koreje "u skladu sa željom dve zemlje za mir i prosperitet".

U dokumentu još piše i da će biti pronađeni i vraćeni posmrtni ostaci nestalih i ratnih zarobljenika iz Korejskog rata.

Dogovoreno je i da će američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki severnokorejski zvaničnik imati propratne razgovore što je pre moguće.

RUSIJA: ĐAVO JE U DETALjIMA

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva pozitivno ocenjuje rezultate samita SAD i Severne Koreje za rešavanje pitanja Korejskog poluostrva, ali da očekuje da ponovo postane relevantan pregovarački format šest strana o tom pitanju.

"Mi, zajedno sa kineskim prijateljima, zajedno sa drugim učesnicima onoga što se nazivalo šestolateralni pregovori, radujemo se da učinimo ovaj format ponovo relevantim, i nastavićemo da radimo na postizanju tog rezultata", rekao je Rjabkov.

On je dodao da Moskva pozitivno gleda na rezultate samita SAD i Severne Koreje za rešavanje pitanja Korejskog poluostrva, ali je naglasio da su bitni detalji postignutog sporazuma.

"Ne možemo da ne pozdravimo činjenicu da je napravljen važan korak napred. Đavo je u detaljima, naravno, i neophodno je razumeti pojedinosti. Ali kako mi razumemo, obezbeđen je podsticaj", rekao je Rjabkov.


— ABC News (@ABC) June 12, 2018

RODMAN: KIM JE SJAJAN MOMAK, NADAM SE DA SPORAZUM NIJE TRIK

Nakon što su američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong-un danas potpisali dokumenta o budućim mirovnim pregovorima, bivša NBA zvezda Denis Rodman, koji je uoči istorijskog samita doputovao u Singapur da im pruži podršku, nazvao je Kima "sjajnim momkom".

"Samo se nadam da to nije trik. Nadam se da je sporazum ozbiljan i da će se njime premostiti neki jazovi između dve zemlje. Mislim da mogu da dobro obave posao", rekao je Rodman za "Njujork post" u singapurskom hotelu.

Slavni košarkaš je, takođe, izrazio nadu da će Tramp shvatiti da je Kim Džong-un "sjajan momak iznutra" i da će politiku ostaviti po strani.

"Mislim da će se između njih roditi veliko prijateljstvo", rekao je Rodman.

On je napomenuo da ne želi da bude umešan u politiku sporazuma između Trampa i Kima.

"To je između dve vlade: severnokorejske i američke", rekao je Rodman, dodavši da će i dalje imati ulogu koju je imao u proteklih pet godina, a to je - da pokuša da "sportom održi mir".

Prošle nedelje, Rodman je izjavio da će "pružiti svaku podršku svojim prijateljima Trampu i Kimu", preneo je AP.

Rodman je, inače, jedan od malobrojnih zapadnjaka koji su upoznali severnokorejskog lidera prilikom posete Pjongjangu, napominje američka agencija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mr.Q

12.06.2018. 10:41

Kim ako je pametan ovim potezima samo kupuje vreme, a usput gomila nuklearno naoružanje...Amerima nije za verovati...

dan

12.06.2018. 11:10

@Mr.Q - Japan, Nemačka, Južna Koreja .. sve velike industrijske sile ! Zašto vama odgovara konflikt ? Da li će možda posle rešenjka Severne Koreje i Makedonije doći na red Kosovo ili čak i Bosna ?!

* КОМЕНТАР *

12.06.2018. 12:49

Теби нико не брани да повучеш војску из Кореје!!!

Brica-Berberin

12.06.2018. 14:32

Kim-e ne budi naivan, ne unistavaj nuklearno oruzje, nego ga jos vise pravi...amerikanci su to, svetski prevaranti i zlocinci!

Hipik u duši

12.06.2018. 15:58

Sve je to lepo, razoruzanje, potpisi, spektakl za mase i rukovanje gvozdenim pesnicama u svilenim rukavicama. Neka im i Nobelove nagrade, kao i Denisu Rodmanu na ulozi ambasadora dobre volje. Ali gde ce da budu premestene te vojne snage sa poluostva? A Arsenali nuklearnog naoružanja? Kako moze nuklearna energija da se uništi kad je neuništiva? I u koje svrhe da se koristi ako ne za očuvanje hladnog mira? Kakav je takav je, hvala i na tom pomaku u tih pedeset godina.

Неми Посматрач

12.06.2018. 17:02

Надам се да Председник Ким није наиван, тако су и Совијетски Савез превеслали. Велики су то лажови и сплеткароши

Dejan Stanojlovic

12.06.2018. 17:18

Moj utisak: danas je D.TRAMP reizabran na drugi predsednicki mandat. Ako uspe Sporazum u cetiri tacke Kim Dzong Un postace novi TITO. Svi poslovni, politicki i vojni tokovi u Svetu sele se u istocnu Aziju na period do 2028. godine. Trampu je na prvom mestu treca tacka DENUKLEARIZACIJA, a KIMU 1. i 4. normalizacija odnosa SAD i DNRK u punom kapacitetu. Samo od Kimove vestine zavisi koliko ce unovciti NUKLEARNI POTENCIJAL DNRK. Prvo prolazno vreme je za 2,5 godine. Veliki trgovac je KIM.