Dostupni linkovi

Papa započeo čistku u čileanskoj crkvi


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo prihvatio je u ponedjeljak ostavku trojice biskupa uključujući onog koji je u centru skandala o seksualnom zlostavljanju među sveštenstvom u Čileu, saopšteno je iz Vatikana.

U saopštenju se navodi da je papa Franjo prihvatio ostavku biskupa Juana Barrose iz Osorna, biskupa Gonzala Duartea iz Valparaisa i biskupa Christiana Caroa iz Puerto Monta.

Od njih trojice samo je 61-ogodišnji Barroso ispod godišta za penzionisanje - 75 godina.

Papa je imenovao privremene lidere u svakoj od ovih biskupija.

Barroso je bio u centru velikog skandala u Čileu od kada ga je papa Franjo imenovao za biskupa u Osornu 2015. godine uprkos protivljenju lokalnih vjernika, njegovih savjetnika za prevenciju sekualnog zlostavljanja i drugih biskupa u Čileu.

Oni su doveli u pitanje Barrosov kredibilitet jer je bio na visokom mjestu u crkvi kada je djelovao jedan od naozloglašenijih sveštenika u zemlji Fernando Karadima, a njegove žrtve su ga optužile da je bio svjedok njihovog zlostavljanja i da je to sve zataškavao.

Barroso je odbacio optužbe ali se pridružio još tridesetorici aktivninih čileanskih biskupa koji su ponudili ostavku papi Franju na vanrednom samitu u Vatikanu prošlog mjeseca.

Franjao je pozvao čileanske crkvene zvaničnike u Rim kada je shvatio da je napravio "ozbiljnu grešku u rasuđivanju" oko Barrosa, koga je snažno branio tokom problematične posjete Čileu u januaru.

Papa je u januaru rekao da će se izjasniti tek kad mu donesu dokaze protiv biskupa Barrosa, i da je to što govore o njemu kleveta.

Barrosovo uklanjanje je bilo očekivano, i pohvalie su ga žrtve zlostavljanja i katolici u Osornu koji su upozorili da mora uslijediti još ostavki i akcija da bi se šetata nanijeta skandalom ispravila.

"Novi dan je počeo u čeilenskoj katoličkoj crkvi!" tweetovao je Juan Carlos Cruz žrtva zlostavljanja koji je godinama upirao prstom u Barrosa i pritiskao Vatikan na akciju.

Papa Franjo je shvatio da je loše procijenio čileansku situaciju upravo nakon susreta s Cruzom. Takođe je promjeni odluke doprino pročitani izvještaj koji su napravila dva vodeća istražitelja Vatikana o dubini čileanskog skandala koji je narušio kredibilitet crkve u toj nekad većinski Rimokatoličkoj zemlji.

Dvojica vatikanskih istražitelja odlaze sjutra nazad u Čile da, kako navodi Vatikan, počnu misiju liječenja u Osornu.

Vatikan je još 2011. osudio Karadimu na "doživotno pokajanje i molitvu za svoje seksualne zločine".

XS
SM
MD
LG